Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska adtech-bolaget har anställda i Ukraina – erbjuder flytt till Sverige

Publicerad: 17 februari 2022, 14:15

Adtech-bolaget Match2One har 14 anställda boendes i Ukrainas huvudstad Kiev.

Match2One har sedan start haft sin utvecklingsavdelning i Ukraina. Sedan flera år tillbaka erbjuder de stöd till anställda som vill flytta till Sverige, något allt fler överväger i takt med att spänningarna i landet blir allt större.


Ämnen i artikeln:

UkrainaToppnyheter

Spänningarna kring den ukrainska gränsen ökar för var dag som går. Nyhetsflasharna som berättar om världsledare som åker skytteltrafik till Moskva för att hitta diplomatiska lösningar är konstanta. Under natten kom de första uppgifterna om mindre attacker kring gränsen i Donbass-regionen.

Samtidigt som Europa håller andan lever många ukrainare vidare sina liv. Rapporter har tidigare talat om en förvånansvärt avslappnad inställning, inte minst i Ukrainas huvudstad Kiev. Ett av de svenska företag som har anställda i Kiev är programmatic- och adtech-bolaget Match2One. Bolaget har huvuddelen, totalt 14 medarbetare, av sin utvecklingsavdelning baserade i landet och har haft så sedan starten 2016. Vd:n och medgrundaren Mikael Kreuger berättar att medarbetarna inte upplever situationen som ny. Ryssland invaderade trots allt de östra delarna av Ukraina redan 2014. Med det sagt är det ett skarpare läge nu än vad det någonsin varit tidigare. 

På grund av de spänningar som funnits i Ukraina har Match2One sedan flera år en handlingsplan för medarbetarna. Det innebär ett flyttpaket där de som vill flytta antingen till Stockholm eller till Berlin får hjälp med alltifrån arbetstillstånd till bostad och information om försäkringar.

Hur ser ni på ert ansvar som arbetsgivare i ett sånt här läge?

– För oss har det varit en självklarhet sen vi grundade bolaget. Det är inga planer vi lanserat i samband med det skarpare läget utan alternativet och rutinerna har funnits på plats sedan länge.

Ingen av de anställda i Ukraina har tidigare utnyttjat erbjudandet, men när läget nu blivit allvarligare är det fler som ser över sina alternativ. Samtidigt är det inget beslut som tas över en natt, särskilt för de som har en familj att ta hand om.

– Det är ett flertal som på allvar överväger det, oavsett hur den nuvarande situationen utvecklar sig.

Mikael Kreuger upplever att många internationella bolag med anställda i Ukraina varit ganska långsamma på att ta fram en plan för sina anställda. Utöver att de möjligheter som redan erbjuds för Match2One en dialog med de anställda om vad som händer om kriget bryter ut.

– Då ska alla infinna sig i en trygg miljö långt från de hårdast drabbade områdena, säger Mikael Kreuger samtidigt som han lyfter fram det lokala ledarskapsteamet:

– De gör ett fantastiskt jobb med att stötta och vägleda på plats.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

UkrainaToppnyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.