Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska Designprisets grundare är död: ”Väldigt saknad av oss”

Publicerad: 10 september 2021, 13:59

För några veckor sedan avled Dick Ander, 54 år, efter en kort tids sjukdom. Formgivaren och utbildaren skapade Svenska Designpriset och drev tävlingen i 15 år. ”Vi väljer att genomföra tävlingen eftersom det blir ett sätt att hedra Dick Anders minne”, säger juryledamoten Christina Sandell.


Ämnen i artikeln:

Svenska Designpriset

Den 14 oktober är det dags för prisutdelning av Svenska Designpriset på Berns i Stockholm. En ceremoni som kommer att uppmärksamma Dick Ander, tävlingens grundare som gick bort efter en kort tids sjukdom den 31 augusti. Han blev 54 år gammal. 

– Dick Ander är väldigt saknad av oss. Han var en stor personlighet, men samtidigt lite tillbakadragen. Han hade en förmåga att sprida ett lugn när han kom in i ett rum genom sitt sätt att vara och prata, säger Christina Sandell art director och programansvarig på Yrgo i Göteborg som sedan två år tillbaka sitter i juryn för Svenska Designpriset.

Dick Ander instiftade Svenska Designpriset 2005 som organiserades under hans utbildningsföretag Batteri Kommunikation. Tävlingen har genom åren kännetecknats av att vara en samlande kraft för kommunikationsbranschen. Inte minst genom sin bredd av kategorier, 31 stycken, har det också varit ett stort projekt att administrera. Den stora arbetsbördan har blivit påtaglig för juryn som tagit över processen efter Dick Anders död.

– Det var ett snabbt förlopp och han avled mitt under juryarbetet precis när omröstningen skulle starta. När vi i samråd med hans fru Ann-Clara bestämde oss för att genomföra tävlingen valde vi i juryn att dela upp arbetet och lösa problem som uppstår. Anna-Clara håller i trådarna. Det är nu man förstår vilket enormt arbete Dick har gjort med tävlingen, säger Christina Sandell.

– Vi väljer att genomföra tävlingen eftersom det blir ett sätt att hedra Dick Anders minne.

I slutet av 1980-talet började Dick Ander jobba som art director med egen verksamhet i Göteborg. 1993 började han hålla kurser för sina kunder i grafisk design och webbpublicering, en för tiden okänd mark för de flesta svenska marknadsavdelningar. Vid den här tiden började många reklamköpare öppna upp sina produktionsavdelningar för grafisk produktion inhouse och följande år startade Dick Ander upp sitt utbildningsföretag. Med åren inriktades verksamheten allt tydligare mot workshops i olika grafiska programvaror. 1999 blev bolaget Sveriges första certifierade utbildare i Adobe, Macromedia och Apple. Två år senare hade bolaget hunnit växa till 15 anställda och 30 konsulter när det såldes. 2002 startade Dick Ander upp utbildningsföretaget Batteri Kommunikation med ett 60-tal kurser, flera distansutbildningar, eventproduktion och sedermera kom bolaget också arrangera Svenska Designpriset.

Tidigare i år gick även Bo Bergström ur tiden, en av nyckelpersonerna i Designprisets jury.

– Det är ett konstigt år för oss. Deras tomrum i juryrummet är påtagligt. Det känns viktigt att genomföra tävlingen eftersom Svenska Designpriset var Dicks stora projekt. Han var pappa till tävlingen och har utvecklat den år för år till vad den är i dag, säger Cecilia Sandell. 

Hur kommer ni att uppmärksamma Dick Ander den 14 oktober, vid prisutdelningen?
– Vi kommunicerar löpande inom juryn om hur vi ska göra. Det kommer att bli värdigt, men vi är inte helt klara med vad vi ska göra ännu. Vi pratar också med hans fru och konferenciern Johan Wester som har varit involverad tidigare.

Årets jury i Svenska Designpriset

Tobias Ahlin
Josefin Karlsson
Anna Lundqvist
John Mellkvist
Christina Sandell
Andrea Rosengren
My Söderholm
Catharina Starby

 

 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Designpriset

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.