Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska Edisen har 18 medarbetare i Ukraina: ”Det är riktigt jävla illa”

Publicerad: 24 februari 2022, 09:48

Edisons vd, Henric Larsson, har erbjudit sina ukrainska medarbetare att flytta till ett annat kontor.

Foto: Privat/TT Nyhetsbyrån

Efter att Vladimir Putins invasion av östra Ukraina inleddes och bomberna föll över Kiev ringde Edisens vd, Henric Larsson, sina medarbetare i Ukraina och erbjöd dem en fristad i EU. ”Vi har tjatat hål i huvudet på dem men ingen har velat lämna”.


Ämnen i artikeln:

EdisenUkrainaVladimir PutinRysslandUkrainakriget

04.00 imorse svensk tid höll den ryska presidenten Vladimir Putin ett tal till nationen. Han beordrade trupper att invadera östra Ukraina. ”En militär operation är inledd”, sade han.

Sedan hördes explosionerna över Kiev.

– Lägg ner era vapen och gå hem, sa Putin till ukrainska soldater enligt BNO News.

På contentbolaget Edisen i Stockholm ringde vd:n Henric Larsson sina medarbetare i Ukraina med en försäkring: ”Vi fixar ut er ur landet”. Ingen nappade på erbjudandet.

– Vi har erbjudit dem att flytta till vilket kontor de vill, om de vill dra till Berlin eller Stockholm, men ingen vill lämna, alla har familj. Vi har kontakt med dem hela tiden men ingen vill lämna landet. Det förstår jag, har man en mamma eller pappa i landet så sticker man bara inte själv liksom, säger han.

– Vi har tjatat hål i huvudet på dem men ingen har velat lämna. Vi tyckte det var bättre att de kommer hit på Skeppsbron så fixar vi boende åt dem men så de kan vänta ut det här men ingen av de 18 medarbetare som ville det. De spelar nog in att de känner lojalitet till sina landsmän och sina familjer, fortsätter han.

”Det är helt åt helvete”

Henric Larsson har själv kopplingar till Ukraina. Han har arbetat i landet och under flera år pendlade han till Ukraina. I dag har han både vänner och kolleger i den invarderade nationen.

– Det är riktigt jävla illa. Det är en riktig skitdag i dag och man är orolig för dem.

Han berättar att erbjudandet kvarstår, de som vill lämna landet får det och det är ännu inte försent.

– Man hoppas väl ändå att den där idioten (Vladimir Putin, reds anmärkning) bara tar de där områdena i östra Ukraina så har han fått sin lilla ”vinst”. Det känns inte just nu som de går in och tar Kiev, de har slagit ut några militära ledningscentraler men det verkar inte bli fullt krig. Det sa de även i Duman (ryska parlamentet, reds anmärkning) att de inte ska ta hela Ukraina. Det är en galen värld vi lever i. Vad ska våra barn leva i för värld? Det är helt åt helvete, säger Henric Larsson.

LÄS OCKSÅ: Svenska adtech-bolaget har anställda i Ukraina – erbjuder flytt till Sverige 

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.