fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska profiler utmålas som nazister i ryska annonser

Publicerad: 3 maj 2022, 08:15

På busshållplatser i Moskva har annonser som kallar Astrid Lindgren och kung Gustav V för nazister dykt upp.

Ämnen i artikeln:

NyheterUkrainakrigetIngvar KampradAstrid Lindgren

Alicia Price

alicia.price@resume.se


På busshållplatser i Moskva har bilder av svenska kändisar, som Astrid Lindgren, Ingemar Bergman och Ingvar Kamprad, satts upp med syfte att utmåla Sverige som nazistiskt. Ingvar Kamrad var under sitt liv nazistsympatisör, och Ingemar Bergman uttryckte stöd för Hitler: något som han senare ångrade. 

Retoriken är den samma som använts för att rättfärdiga kriget mot Ukraina, där Putin flera gånger påstått att Ukraina är ett nazistiskt land och använder ”avnazisifiering” som skäl för invasionen.

På annonsen står det, på ryska: 

Vi är emot nazismen, och det är de inte:

Astrid Lindgren
Från barnförfattarens dagbok: ”Och om det nu ska vara såhär, så ropar jag hellre ”Heil Hitler” för resten av mitt liv än att ha ryssen här, i Sverige. Jag kan inte tänka mig något vidrigare”.

Ingemar Bergman
Från svenska kultregissörens dagbok:
”…aldrig i livet har jag sett en liknande demonstration av gränslös makt. Som alla andra har jag skrikit, som alla andra rätat ut armen, ylade som alla andra… På min födelsedag fick jag en gåva – en bild på Hitler… hängde den över sängen, så den är framför ögonen hela tiden… så jag skulle lära mig att älska honom lika mycket… och började älska honom.
Under flera år har jag varit en anhängare av Hitler…”

Ingvar Kamprad
Från memoarer av svenska entreprenören:
”Jag var en nazist!”
”Jag beundrade Hitler!”

Det finns även liknande annonser med bild på kung Gustav V, som var regent i Sverige under andra världskriget. Dessa ska synas på busskurer utanför svenska ambassaden. Det är bloggaren Lars Wilderäng som uppmärksammat bilderna på sin blogg och Twitter.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev