Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskan tappar kulturchefen

Publicerad: 11 augusti 2008, 11:58

Svenska Dagbladets kulturchef Carl Otto Werkelid har sagt upp sig. Detta efter att ha varit tidningen trogen de senaste 30 åren.


– Jag slutar för att jag har kommit fram till att det är en bra tidpunkt nu efter nästan åtta år som chef, säger han till Resume.se.

Har du och Lena K Samuelsson haft olika uppfattning om kultursidornas utformning?
– Vi har haft lite olika tankar, men inget dramatiskt mer än vi brukar ha. Det skiljer sig lite i synen på kulturmaterialets tyngd och vikt.
– Lena är en förnyare och jag är en förvaltare och förädlare.

Vad ska du göra efter du lämnat tidningen?

– Det vet jag inte just nu. Under åren har jag fått en del förfrågningar som jag tackat nej till . Nu kommer jag inte kategoriskt tacka nej till nya erbjudanden. Jag har också ett par böcker jag vill skriva och har fått några erbjudanden.

Hur ser du på Svenska Dagbladet idag jämfört med när du började på tidningen?
– Jag började som vikarie på tidningen redan 1978, så tidningen har varit min arbetsplats nästan hela mitt vuxna liv. Jag har suttit i redaktionsledningen de senaste sex åren så jag har varit delaktig i den senaste utvecklingen och jag omhuldar de flesta förändringarna.

Ser du några faror för kulturjournalistiken?

– Medieutvecklingen går väldigt snabbt idag. För ett traditionellt medieföretag, som Svenska Dagbladet trots alla nya kanaler är, tror jag att det är viktigt att man definierar vilka områden man ska ta ett journalistiskt ansvar för.
– Behovet av kvalificerad journalistik har inte minskat bara för att mycket går snabbare.

Har den utvecklingen även påverkat Svenska Dagbladet?
– Jag tycker inte det. Vi har utvecklat kulturjournalistiken med stor framgång de senaste åren.
– Svenska Dagbladets läsare är kolossalt aktiv och kunnig. Att stå i dialog med dem är en väldigt gynnad position.

Om du ser för mediebranschen i stort?

– Det finns klara tendenser likriktning. Medierna ska underhålla snarare än vara kvalificerad. Jag tror att det är en galen väg att gå.

Carl Otto Werkelid lämnar tidningen den sista september. Han har då jobbat på tidningen i 30 år. 19 av de åren på kultursidorna och de senaste sju som kulturchef.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.