tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskarna som programmerat appen Befake: ”Vi är besatta av AI”

Publicerad: 16 december 2022, 13:00

Axel Backlund, Florian Juengermann och Alfred Wahlforss enligt appen Befake.

Foto: BaFake

Stockholmssonen Alfred Wahlforss har lämnat Sverige för USA. Från Harvards studentkvarter har svensken nyligen jobbat dag som natt för att släppa appen Befake. En AI-baserad app som tar din selfie till oanade platser. Artisten Frej Larsson använde nyligen appen till att fronta sitt album.

Ämnen i artikeln:

NyheterAIApp

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Alfred Wahlforss från Stockholm har pluggat på Harvard i ett och ett halvt år. Det var i gymnasiet som intresset för film väcktes och där han snabbt insåg att teknik ger bättre förutsättningar för att göra bra film och att få spridning på dem.

Nu har han tillsammans med Axel Backlund och Florian Juengermann släppt och byggt appen Befake. Användaren kan skapa kreativa bilder med sitt ansikte, din selfie omvandlas och hamnar plötsligt på de mest fantasifulla platserna. 

– Jag har alltid älskat att driva projekt. Jag och några kompisar på Harvard och några i Sverige är besatta av AI. Vi följer alla nyheter om det och pratar om det jämt. Vi såg att det kom en ny utveckling inom AI som gör det möjligt att skapa vilken bild som helst, från text till bild, vi blev begeistrade och bestämde oss för att bygga något.

De byggde en app på två veckor. I teamet finns tre kärnmedlemmar, Florian Juengermann som är en tysk programmeringsmästare som bland annat jobbat på Tesla och direktrapporterat till Elon Musk. Axel Backlund har byggt appar sedan gymnasiet, ligger bakom flera företag som sysslar med utveckling och har också byggt appen Befake.

 

Så här kan det se ut i BeFake-appen.

– Det var hårt arbete, direkt när vi läste på om vad som går att göra med den nya utvecklingen av AI, insåg vi att det var mycket konkurrens och att vi måste jobba snabbt. Vi lämnade inte våra studentrum på två veckor, säger Alfred Wahlforss.

I USA blir Alfred Wahlforss kvar i tio år minst, det är människorna och ambitionsnivån hos dem, som får honom att stanna, säger han. Det är inte det första Alfred Wahlforss gör sedan studierna på KTH. På Dagens Industri kan man läsa om den tidigare lanseringen av Bemlo, där Alfred Wahlforss fortfarande är en del av teamet. I somras fick de in 33 miljoner kronor, bland annat från Nordnets grundare Claes Dinkelspiel och flera Kry-chefer.

Studentrummen på Harvard är på 13 kvadratmeter och har ett delat badrum. Till och med studentkorridorerna på Gärdet får ett skimmer över sig i jämförelse, menar appägaren.

– Men det är rolig stämning, folk kommer och går och vi diskuterar till sent på kvällarna och skriver kod, säger han.

Selfie finns bland annat på Spotify.

Artisten Frej Larsson är en av de första användarna, han har också använt appen för att göra sitt senaste omslag till det senaste albumet som släpptes i förra veckan.

Snart flyttar Alfred Wahlforss till San Francisco, det är där framtiden finns menar han. Tanken är att han ska bo i ett hacker house och ”jobba järnet”.   

– Det moderna Florens, alla flyttar dit som har stora drömmar och är duktiga på teknik, de flesta kanske inte lyckas, men det är värt att testa – man får försöka följa sina drömmar.

Det pågår en debatt kring AI-appar som gör konst av dina selfies. En del av kritiken handlar om hur mycket data företag får tillgång till när användarna laddar upp sina bilder. Många av företagen äger rättigheterna till alla selfies som görs i appen. Annan kritik kring bilderna är att apparna från början stjäl kreatörers verk och använder det för att lära sig och göra nya bilder.  

Alfred Wahlforss tror att AI kommer innebära en explosion för skapandet. När internet gjorde det möjligt för alla att publicera saker, kommer AI göra det möjligt för alla att skapa. 

– Det blir en explosion för skapandet, vem som helst kommer kunna skapa en blockbuster om ett par år, nästa Bergman kommer inte behöva ha några kontakter inom branschen för att kunna slå. Jag tycker inte att man ska vara rädd. Jag tror det kommer möjliggöra för människor att uppnå mer potential än vad de kunnat göra tidigare, säger Alfred Wahlforss.

Appen har uppmärksammats i bland annat Forbes, Fortune och Toronto Star.

 

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev