Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sveriges regering påverkades av pr-byrå – för att förhindra sanktioner mot rysk oligark

Publicerad: 14 april 2022, 09:44

Foto: Jonas Ekströmer/TT / World Economic Forum/Photo by Sebastian Derungs

Under 2018 och 2019 genomförde Sveriges regering en omfattande kampanj för att mildra sanktioner mot ryska oligarken Oleg Deripaska. Oligarken, i sin tur, betalade en pr-byrå för att påverka Sveriges regering.


Ämnen i artikeln:

RysslandRegeringenMikael DambergNyheter

Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall anställer runt 450 svenskar och ägs av en närstående till Putin, oligarken Oleg Deripaska. När invasionen av Ukraina inleddes hade han en förmögenhet på 26 miljarder kronor, enligt Forbes. Han hamnade i april 2022 på EU:s sanktionslista, men har stått på USA:s motsvarighet sedan 2018. Men Sveriges regering har lobbat för att lätta dessa sanktioner, visar en granskning från SVT.

Ann Linde och Mikael Damberg ska ha hört av sig till den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo i september 2018 och uppmanat USA att lätta sanktionerna för att anställda på Kubal inte skulle drabbas. Damberg ska också haft kontakt med ledningen på Kubal för att informera om arbetet mot sanktionerna, och under 2019 slopades sanktionerna mot koncernen där Kubal ingår.

Till SVT säger Damberg att beslutet ytterst låg hos amerikanerna.

– Jag tyckte det var viktigt att man inte drabbas i onödan av sanktionerna.

Men SVT har också kunnat visa att pr-byrån Mercury Public Affairs anlitades av Oleg Deripaska för att påverka Sverige i den riktningen. Bland annat uppmanades USA-ambassadören Karin Olofsdotter att skicka brev till tjänstemän i USA som hon hade en god relation till. I breven finns formuleringar om hur sanktionerna kommer skada Sveriges ekonomi. 

LÄS OCKSÅ: Kreab bryter med ryska kunden efter invasionen: ”Avslutades nu”
LÄS OCKSÅ: Frågor om Rysslandskoppling möttes med tystnad – nu säger Rud Pedersen att samarbetet med Nord Stream 2 avslutats

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.