Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sveriges största tidskrift på väg att spricka

Publicerad: 8 november 2007, 11:55

Vår Bostad, med en upplaga på 926 700 exemplar, kan komma att läggas vid nästa årsskifte. Anledningen är att de två ägarna HSB och Hyresgästföreningen vill göra var sin tidning framöver.


Vår Bostad, som grundades 1924, har länge kallats Sveriges största tidskrift. På senare år har den i och för sig passerats av gratistidningen Vi i Villa. Men trots det är det en extremt stor tidning som nu är på väg att spricka.

Tidningen har 1 224 000 läsare enligt Orvesto konsument 04. Enligt undersökningen Sveriges Bästa Tidskrift så beräknades tidningens omsättning till 62 miljoner kronor.

Men nu utreder både HSB och Hyresgästföreningen tidningens framtid. Och allt tyder på att tidningen kommer att spricka.

- Flera av våra 33 regionala avdelningar har sagt upp sina prenumerationer. Bland annat har både Göteborg och Stockholm sagt upp sina prenumerationer, säger Åke Johansson, informationschef på HSB.

Den utredning som nu pågår verkar komma fram till slutsatsen att HSB kommer att ge ut en egen nationell tidning som sedan kan editioneras av de 33 olika regionerna. Men inget beslut är fattat, utan det blir upp till vårens stämma att avgöra Vår Bostads framtid.

Men även den andra ägaren, Hyresgästföreningens, utredning kommer fram till liknande slutsats.

- Det är långt ifrån beslutat, men vi har haft en workshop och gjort intervjuer i organisationen och det finns en total enighet om att vi ska göra en egen nationell tidning, säger Jan Jonsson, informationschef på Hyresgästföreningen.

- Vi och HSB har idag olika mål om vi ska göra en gemensam tidning blir direktiven för allmänna.

Precis som för HSB fattas beslut om en uppdelning av Vår Bostad på förbundsstämman i vår. Sedan kan de två nya tidningarna se dagens ljus i början av 2007. Det troliga är att en av organisationerna kommer att behålla varumärket Vår Bostad.

- Idag ägs Vår Bostad gemensamt. Vi måste lösa hur en eventuell ny tidning ska produceras och av vem. Det rör sig om en ny verksamhet och det är inget man snyter ur sig på en kafferast.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.