Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverker Olofsson

Publicerad: 27 november 2009, 15:49

Plus programledare Sverker Olofsson som har tilldelats Lukas Bonniers Stora Journalistpris.


Sverker Olofsson. Foto: SVT.

Jag börjar med en sportfråga – hur känns det?
– Det känns väldigt stort.

Hur ser du på den knapphändiga motiveringen att du aldrig ger dig?
– Jag får väl ändå tro på juryns motivering och det stämmer väl in med Plus redaktionella princip att de frågor som vi ställer ska vi få svar på. Att man aldrig ger sig kan uppfattas som en merit inom journalistiken, medan det lätt uppfattas negativt inom privatlivet.

Nu står du på toppen av din karriär och har tilldelats Stora journalistpriset. Vad händer nu?
– Jag är 62,5 år och står inte på toppen av något. Jag är snarare lycklig ifall jag håller mig kvar.

Hur många år har ni kört Plus?
– När sista sändningen sker i vår har vi hållit på i 23 år. Programmet startade 1987 och igår gick vårt 586:e program.

Vem kläckte idén med att ni skulle ha en soptunna i programmet?

– Idén kom från Eric Fichtelius. Vi som arbetade med journalistik for till Stockholm för att lära oss nya saker. Då visade det sig att han precis hade varit i USA och fått information om ”garbage can” inom journalistiken. Då vi testade var vi nervösa eftersom det fanns två vägar det kunde gå: antingen blev det en hit eller så skulle det uppfattas skittöntigt. Vi fick tag i en soptunna i Lycksele och målade den beige och sedan körde vi med soptunnan vart tredje program, men snart märkte vi en positiv respons. På den vägen är det. Idag är soptunnan knallröd och det räknar jag med att den ska förbli.

Vad har du blivit mest förbannad på och slängt i soptunnan?

– I regel är det försäkringsfrågor som jag reagerar på. Dessa kan ofta ge stora konsekvenser för människor och det gör mig berörd.

Varför blir du förbannad när det rör sig om struntsummor?
– Ibland kanske det verkar lite löjligt för några få kronor. Men jag tänker att inget är för litet och får vi exempelvis 150 mail om ett mobilföretag som har fuckat upp så är det viktigt att bevaka.

Vad krävs för att ni ska titta på ett fall?
– Vi nyhetsvärderar precis som alla andra redaktioner. Vi försöker komponera ett program som tilltalar en stor grupp tittare. Det handlar om att hitta en bra balans mellan olika frågor och branscher.

Känner du att du har blivit yrkesskadad i ditt privatliv?

– Jag tror att jag är den enklaste kund som finns. För mig krävs en stor sak för att jag ska reagera. Jag tycker att det är enklare att bråka åt andra människor. Och skulle jag reagera så blir det ett jäkla hallaballå så det gäller att vara försiktig.

På Flashback talas om att du tog timeout 2007 för att du åkte fast för rattfylla. Det låter hur mystiskt som helst?
– Det finns ingen grund i detta. Jag har varit nykterist hela livet. 4-5 år innan jag fyllde 60 år sade jag till företagsledningen att jag ville ha långledigt och levde lyxliv 5-6 veckor. Jag red en vecka på Irland och med mina närmaste firade jag 60-årsdagen i Sydfrankrike.

– Du kan kolla med vilken tingsrätt som helst. Det handlar mer om att man vet att jag är nykterist och bor i området och då är det kul att sprida rykten och det går inte att stoppa det som står på nätet. Ett bra exempel hur lätt rykten sprids rör då jag var i Stockholm och tog en promenad från TV-huset till centrum. Då tyckte jag att en polisbil stannade på ett lite dumt sätt och röt till. Men polisen kom fram och kramade om mig. Inte för att jag är programledare i Plus, utan för att det fanns en koppling till min bekantskapskrets. Sedan ringde aftontidningarna och frågade om jag hade bråkat med polisen.

Hur ser du på konsumentjournalistik och dess status?
– Under hela Plus-perioden har konsumentjournalistik inte setts som en högstatusform. Men jag tror att trenden är att det blir allt viktigare. Det ligger ändå i journalistikens väsen att hjälpa den lilla människan.

Hur ser du på ifall PR-byråer medietränar företag innan de går upp i Plus?

– Det är ingen fara och det är vanligt att den kritiserade parten gör en pudel i studion och exempelvis ångrar sig och betalar. Detta hände i senaste programmet och på sistone har det varit lite av en trend. Men jag vet inte om PR-byråer ligger bakom detta.

Varför ger du alltid intryck av att vara förbannad i Plus? Du är dessutom hetsig.

– Jag försöker vara den jag är och tycker inte att jag spelar förbannad i tv. Med tanke på att de som kommer till Plus får se inslagen i förväg och har tid att förbereda svar på frågor kan jag bli jävligt irriterad om jag inte får svar på frågorna. Sedan gillar jag när det går fort.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.