Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT-chefen försökte lobba till sig extra miljoner

Publicerad: 13 maj 2009, 14:11

SVT-chefen Eva Hamiltons lobbyspel och utpressning misslyckades. De pengar som SVT och SR vill ha som extra statsstöd finns inte. I stället är företagen skyldiga staten 1 088 miljoner kronor som ska betalas inom tre år.


Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonRadiotjänst

Foto: Hanna Teleman

Förra veckan läcktes uppgiften till TV4:s ”Nyheterna” om att tittarna betalar för mycket i tv-avgift. ”Nyheterna” toppade med att 700 miljoner kronor låg oanvända i rundradiokontot hos Radiotjänst i Kiruna där tv-avgifterna samlas.
”Gör roligare tv för pengarna”, tyckte enkätpersonerna i inslaget. Det var precis vad SVT-chefen Eva Hamilton och hennes lobbyister ville höra. Nyheten kablades vidare i de vanlig dagsmedierna.
Men nyheten saknar helt grund och ingen reporter kollade Radiotjänsts bokslut. I själva verket låg rundradiokontot back med 388 miljoner vid ingången av 2009.
SVT:s bluff var ovanligt grov med tanke på att Eva Hamilton är styrelseordförande i Radiotjänst och själv har skrivit under bokslutet som visar på underskottet.

Bluffen tvingade Radiotjänst att dementera nyheten på sin webbplats, som ingen brytt sig om att referera: ”Uppgiften om överskott på 700 miljoner är grovt missvisande. Uppgiftslämnaren har inte beaktat den skuld om 1 088 miljoner som rundradio­rörelsen har till staten”, skriver Radiotjänst.
Skulden uppstod när det digitala marknätet byggdes ut. Dåvarande kulturminister Marita Ulvskog lovade att inga skattepengar skulle gå till digital-tv. Tv-bolagen skulle finansiera utbyggnaden med sändningsavgifterna.
SVT fick extra kostnader för parallella sändningar i det analoga och digitala nätet med närmare 500 miljoner per år under åren 2002–2007. För att inte programverksamheten skulle drabbas fick bolagen låna pengar av staten via Riksgälden. Skulden ska betalas tillbaka senast 2013.
Public service-bolagen har lobbat för direktfinansiering, alltså raka rör från licensbetalarna till bolagens kassakistor. Men både public service-utredaren Rose-Marie Frebran och regeringen säger nej. Helst vill bolagen därför att staten ska efterskänka skulden. Då skulle det uppstå ett överskott hos Radiotjänst. Enligt uppgift till Resumé fanns sådana tankar inom kulturdepartementet, men finansminister Anders Borg var inte benägen att skänka bort en miljard när staten vänder varje krona.

Nästa steg i SVT:s alltmer desperata lobbying blev att läcka ett brev från Eva Hamilton till statssekreterare Ingrid Eiken på kulturdepartementet, där det givetvis blir allmän handling. I medierna varnade SVT-chefen för ytterligare nedskärningar på nyheter, sport ,drama och underhållning. Bland annat påstods att populära program som ”På spåret” och ”Allsång på Skansen” vara hotade.
SVT:s och SR:s uppdrag och finansiering diskuteras i dagarna i regeringskansliet där den starkt försenade ­public service-propositionen bereds. Bolagen ska få nya sändningsvillkor från 2010 och frågan ska upp i riks­dagen under oktober.
Resumé har sökt Eva Hamilton, som i går var värd för public service-dagen på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Rundradiofonden

Rundradiofonden per den 1/1 2009:
Tillgångar 1 806 Mkr
Skulder 2 194 Mkr
Underskott  - 388 Mkr

Utfall 2008

Inbetalt  7 139 Mkr
Till SR 2 397 Mkr
Till SVT 3 689 Mkr
Till UR  304 Mkr
Till Riksgälden 500 Mkr
Till Granskningsnämnd 7 Mkr
S:a utbetalningar 6 897 Mkr
Resultat  242 Mkr
Ackumulerat resultat 700 Mkr
Skuld till Riksgälden 1 088 Mkr
Underskott 388 Mkr

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonRadiotjänst

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.