Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT fällt i Granskningsnämnden

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

A-ekonomi får bannor av Granskningsnämnden. Ett inslag i A-ekonomi har fällts för brott mot kravet på opartiskhet. Samtidigt fälls både SVT och TV4 för otillåten sponsring.


A-ekonomis inslag om bristen på kvinnorepresentation i de svenska börsbolagens styrelser och bestod av hopklippta uttalanden av olika personer  varvat med reporterns egna kommentarer. Efter en kommentar om att det inte fanns tillräckligt många kvinnor som var mogna för rollen som styrelserepresentanter avslutade reportern:"Mognad, ja. I börsstyrelserna verkar det vara en manlig egenskap, precis som kompetens. Nej, vi måste kvotera in kvinnorna för att inte gå miste om den kompetensen. För frågan är vad männen kan egentligen."Granskningsnämnden ansåg att uttalandet var ett klart ställningstagande i en politiskt kontroversiell fråga. Därför stred inslaget mot kravet på opartiskhet i SVT:s sändningstillstånd.Vidare fäller Granskningsnämnden SVT för reklambetonade sponsringsmeddelanden i samband med sändningarna från sommarens Fotbolls-VM.Den ninjainspirerande man som utövade kampsport i ett fotbollsmål, och därigenom visade de olika sponsorerna ansågs ha en reklambetonad utformning. Även längden på inslaget upprörde nämnden.Då inslaget sändes innan Granskningsnämndens beslut att fälla liknande inslag i SVT i samband med Vinter-OS, valde man att inte ansöka om ekonomiska eftergifter för SVT:s del.Sån tur hade inte TV4 som kan få böta 200 000 kronor för sponsringsmeddelanden i samband med sändningar från Formel 1 VM i Monaco.I sändningen visades elektroniska företagsskyltar med texten Siemens eller Tagheuer Timing sammanlagt 288 gånger. Det stora antalet skyltar fick nämnden att fälla TV4 och ansöka om att en särskild avgift om 200 000 kronor ska påföras kanalen.

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.