Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT riskerar miljonböter för sponsrat program

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Sveriges Television har fällts av Granskningsnämnden för otillåten sponsring och otillbörligt gynnande av Lotto med Vikinglotto. SVT riskerar nu att få betala en miljon kronor i straffavgift.


I programmet förekom ett besök hemma hos en kvinna som vunnit en miljon kronor på Lotto. Kvinnan visade tv-tittarna hur det gick till att spela via internet.Svenska Spels hemsida och Lottos logotyp visades i bild. Av eftertexten framgick att programmet var producerat för Svenska Spel av ett externt produktionsbolag. Granskningsnämnden skriver i sitt beslut att SVT inte får sända program där sponsor-bidraget påtagligt minskat kostnaderna för SVT.I detta fall hade SVT inte någon kostnad alls för programmet. Granskningsnämnden konstaterar dessutom att det i inslaget förekom en fokusering på Svenska Spel och Lotto som gick utöver vad som var motiverat av ett informationsintresse.Därigenom uppkom även ett otillbörligt gynnande av spelföretaget och spelet i fråga.Nämnden kommer att ansöka om att SVT påförs en särskild avgift på en miljon kronor.Granskningnämnden fällde samtidigt ytterligare tre SVT-program: A-ekonomi för osaklighet, Plus för partiskhet samt Sportnytt för missvisande rapportering.

Stefan Wahlberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.