Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT:s avtal ger Persson skydd mot granskning

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Göran Persson får immunitet mot granskning av SVT:s medarbetare så länge han vill. Det är följden av Erik Fichtelius avtal med statsministern om källskydd.


Journalister är den enda yrkesgrupp som har grundlagsskyddad tystnadsplikt om källan vill vara anonym. Om journalisten eller någon av arbetskamraterna röjer källan, kan justitiekanslern åtala dem personligen. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.När Göran Persson lämnar uppgifter till Erik Fichtelius, omfattas praktiskt taget alla inom SVT av tystnadsplikt i frågan om att det var Persson som lämnade just den uppgiften.- Tystnadsplikten omfattar alla som tagit befattning med tillkomsten av tidningen eller i det här fallet programmet, förklarar Trond Sefastsson som är lektor i juridik vid Stockholms universitet och reporter på TV4s Kalla fakta.- Genom avtalet med Göran Persson gör Erik Fichtelius sig och ett antal medarbetare på SVT tystnadspliktiga och statsministern får ett slags immunitet. Samtidigt har Persson sin grundlagsskyddade möjlighet att leverera material rätt in i landets mest ansedda nyhetsprogram.De uppgifter Persson redan lämnat till Fichtelius har SVT, enligt vd Christina Jutterström, låst in i ett kassaskåp. Där kan de bli liggande länge.- Persson kan blockera dem så länge han är partiledare eller tills han häver tystnadsplikten, konstaterar Trond Sefastsson.Erik Fichtelius hävdar att han genom alla år av hemliga möten med statsministern publicerat nyheter från Göran Persson. Han har också medgivit att Persson är hans hemliga källa. Men han har inte brutit mot tystnadsplikten genom att hänföra enskilda nyheter till umgänget med statsministern.Däremot blir SVT:s framtida bevakning av Göran Persson besvärlig. Övriga reportrar riskerar att trampa in på mark som minerats av kollegan Fichtelius.Antag hypotetiskt att landets, såvitt känt, oförvitlige statsminster medger ett mindre brott i samtalen med Fichtelius. Nästa vecka kommer tipsar en anonym polisman Fichtelius kollega Mats Knutsson om samma brott. När Knutsson konfronterar Persson, kan denne peka på SVT:s tystnadsplikt i denna fråga. När Knutsson inte kan avslöja vem som är hans källa, riskerar han åtal för tystnadspliktsbrott om Aktuellt publicerar.SVT kan alltså inte arbeta med anonyma källor i frågor som Göran Persson redan talat med Erik Fichtelius om. Då får Persson en immunitet som andra partiledare eller medborgare inte åtnjuter.- Grundlagen gäller ju även statsministrar, konstaterar Trond Sefastsson. Men visst blir det absurt, public service och statsministern borde tillsammans bidra till maximal öppenhet. I stället blir det snarast tvärtom.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.