lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT:s gruvliga debattartikel

Publicerad: 18 oktober 2010, 09:32

De satt fångade i underjordiskt mörker i 69 dagar. Hon levde frivilligt några veckor i ett hus i Frihamnen. SVT:s debattartikel av Big Brotherkända Kitty Jutbring, där hon jämförde sig med de räddade chilenska gruvarbetarna rörde upp känslor på nätet. – Hon hade en relevant erfarenhet i sammanhanget, förklarar Karin Eder-Ekman, redaktör på Svtdebatt.se, valet av artikelförfattare.

Ämnen i artikeln:

Kitty JutbringSVT

OG

Ove Gustafsson


Omdebatterad Kitty. Nätmänniskorna knorrar efter att Kitty Jutbring fått jämföra Big Brother med att sitta instängd i en gruva.

På onsdagen publicerades en artikel på svtdebatt.se av Kitty Jutbring på uppdrag av SVT. Hon deltog i den andra säsongen av svenska Big Brother och har därefter medverkat i Lets Dance och skrivit krönikor i Aftonbladet.
Artikeln är en jämförelse mellan att medverka i Big Brother och att sitta inspärrad i en gruva efter ett ras.

– Jag själv, ska nu inte överdriva, men har faktiskt varit i en ganska liknande situation, skriver Kitty Jutbring på Svtdebatt.se

SVT kompletterade med en debattartikel i ämnet av Carlos Rojas-Ejemyr. Det var dock artikeln av Kitty Jutbring som fick motta flest hätska kommentarer på Twitter, Newsmill, och på svtdebatt.se. Dessutom ogiltigförklaras hennes resonemang av en professor i psykologi i fredagens Expressen.

– Det här tar ändå priset i osmaklighet. Denna tragedi har inget med ett frivilligt deltagande i en dokusåpa att göra överhuvudtaget, kommenterar Jakob Lien på Svtdebatt.se

Karin Eder-Ekman är nöjd med efterspelet.
– Reaktionerna säger väl något om att det var en bra artikel för en plattform med uppdrag att skapa debatt, säger hon till Resume.se

Det var SVT:s idé att kontakta Kitty med uppdraget.

– Hon hade en relevant erfarenhet i sammanhanget hon hade också blivit instängd på ett och samma ställe och därefter kommit ut under uppmärksammade former. Kitty skrev en mycket bra text och gjorde en jämförelse utan att hävda att hennes lidande stod i paritet med gruvarbetarnas, säger Karin Eder-Ekman.

Är inte målet att innehållet snarare än valet av artikelförfattare ska bli mest omdebatterat?

– Det är väldigt sällan så att det bara finns en sak att debattera kring en artikel. Jag ser inget principiellt fel i att valet av artikelförfattare blir omdebatterat. En sådan debatt välkomnar jag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev