Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT:s vd körde över utgivare

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Erik Fichtelius, tills nyligen, hemliga avtal med statsministern fortsätter att skapa strid inne på SVT. Idag, lördag, presenteras nya uppgifter om att vd Christina Jutterström med anledning av affären försökt detaljstyra aktualitetsprogrammet Agenda. "Under 15 år på tv har jag aldrig varit med om något liknande", säger programledaren Lars Adaktusson till DN.


Torsdagen den 12 december avslöjade Resumé att Aktuellts politiske kommentator Erik Fichtelius sedan 1996 haft en hemlig överenskommelse med statsminister Göran Persson om att dokumentera dennes tid vid makten. Enligt Fichtelius har intervjuerna ägt rum med källskydd, vilket dock inte hindrat Erik Fichtelius från att delta i SVT:s sändningar som politisk kommentator. Fichtelius har också under avtalets löptid lett två valdebatter.Sedan frågan kom i ljuset har den hemliga överenskommelsen givit upphov till en för statsministern och SVT svårt besvärande debatt om journalisters oberoende i allmänhet och i den statsägda public service-televisionen i synnerhet. Christina Jutterström gick tidigt ut i ett internt brev till medarbetarna där hon försvarade Erik Fichtelius och hans avtal med statsministern samtidigt som hon gick till hårt angrepp mot de som med sin kritik av avtalet "skadat " SVT. Jutterström har sedan dess tvingats till avbön för sitt försök att tysta debatten. Detta har dock uppenbarligen inte hindrat henne för att på ett för en SVT-chef ovanligt sätt försöka kontrollera vad som sägs i kanalernas sändningar. Dagens Nyheter avslöjar idag att Christina Jutterström mitt under pågående sändning krävde att SVT:s Agenda skulle korrigera sina uppgifter om Fichtelius-affären.Bakgrunden var att Agenda bjudit inför söndagens sändning hade bjudit in Christina Jutterström att samtala om Fichtelius-affären tillsammans med en representant för brittiska BBC. Jutterström hade tackat nej, och hänvisat till programdirektör Leif Jakobsson. Något som Agendas redaktion inte nöjde sig med.En bit in i sändningen säger Agendas programledare och ansvarige utgivare Lars Adaktusson att "redaktionen bett Jutterström ställa upp, men hon ville inte medverka". Adaktusson säger vidare att hon istället valt att skriva en debattartikel tillsammans med Leif Jakobsson på DN Debatt.Strax därefter ringer Christina Jutterström och kräver att ett förtydligande ska göras där det framgår att redaktionen erbjudits Leif Jakobssons medverkan men tackat nej. Enligt DN:s uppgifter ska Jutterström ha krävt att redaktionen, kort och gott, ska göra som hon säger.Men Lars Adaktusson, som varandes ytterst ansvarig för innehållet i programmet, ansåg att redaktionen inte gjort något fel och att det därför inte behövdes något förtydligande.En stund senare ringer sedan SVT:s informationschef Helga Baagøe och upprepar kravet. Enligt DN ska hon ha sagt att "nu gör ni som vi säger" och att "vd står över utgivarskapet".När pressen från ledningen blev så svår valde Adaktusson att böja sig och förtydligandet las till i slutet av programmet.- Jag blev otroligt förvånad och störd av deras samtal, under 15 år på tv har jag inte varit med om något liknande, säger Lars Adaktusson till DN.

Robert Svensson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.