Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVT tackade nej till grisbilderna

Publicerad: 27 november 2009, 14:30

SVT:s Uppdrag granskning hade Djurrättsalliansens material redan för två månader sedan, men tackade nej: – De ställde krav på att publiceringen skulle samordnas med deras kampanj, säger Uppdrag gransknings chef Lars-Göran Svensson.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningDaniel ÖhmanSVT

Lars-Göran Svensson. Foto: Bo Håkansson/SVT.

Bilderna som nu skakar grisbönderna och köttbranschen är ett led i en väl genomtänkt kampanj. Filmandet pågick i nästan två år och utplaceringen av materialet har pågått i över två månader.
De första som erbjöds materialet var SVT-programmet Uppdrag granskning, som anses ha störst genomslagskraft.

– Det är riktigt att vi fick materialet för två månader sedan, bekräftar Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Lars-Göran Svensson. Men vi tackade nej av två skäl.

– För det första saknade vi all kontroll över materialet. Djurrättsalliansen krävde att publiceringen skulle samordnas med grisböndernas årsmöte i Jönköping i tisdags.

– Det fanns också en stor osäkerhet i materialet, med ett till två år gamla bilder. Vi lät fyra djurskyddsinspektörer granska materialet och de kunde inte med säkerhet säga enbart utifrån bilderna säga att missförhållandena var så starka.

Bland annat påpekade inspektörerna att grisar avlider i stora anläggningar med flera tusen djur och det är omöjligt att avgöra av en film hur länge en gris varit död.

Djurrättsalliansen gick då vidare till Sveriges Radio och Ekots reporter Daniel Öhman. Publiceringen gjordes i tisdags, samma dag som grisuppfödarna höll årsmöte och djurrättsaktivisterna genomförde sina planerade demonstrationer.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.