Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT tänker inte införa någon hdtv-avgift

Publicerad: 28 februari 2008, 15:40

”Påståendena från TV4 att SVT går bakom ryggen på andra programföretag för att i någon sorts gräddfil kapa åt sig utrymme för SVTHD i marknätet är rent fabulerande”


Det finns ingen grund för TV4:s indignerade påståenden, skriver SVT:s distributionschef Jan-Olof Gurinder apropå en artikel i förra veckans nummer av Resumé.

Den senaste tiden har TV4 påstått olika saker om SVT:s hd-planer. Påståendena kan bottna i missuppfattningar eller vara ett försök att misstänkliggöra SVT . Behov föreligger att så långt möjligt klargöra vad som faktiskt gäller.
Public service-utredningen påstås diskutera/överväga ett hdtv-tillägg till tv-avgiften. Det hade varit enkelt för TV4 eller Resumé att få det besked man får om man hade vänt sig till utredare Frebran; några sådana överväganden sker inte. Även från SVT hade intresserade enkelt kunna få svaret; SVT har inte och avser inte att aktualisera en särskild hdtv-avgift.
Vi har i Sverige haft en tid med samtidig radio- och tv-avgift och en tid med färg-tv-tillägg. Att utifrån den historiska insikten komma till slutsatsen att det nu diskuteras ett hd-tillägg framstår väl spekulativt.
Radio- och TV-verket (RTVV) ska senast den 31 mars besluta om tillstånd för marknätet i det utrymme som kan disponeras för sändningar. SVT omfattas inte av tillståndsgivningen. Men SVT sänder i dag SVTHD i marknätet över Mälardalen. Det sker med tilllämpning av gällande sändningstillstånd och i kapacitet som Teracom kan upplåta. Påståendena från TV4 att SVT går bakom ryggen på andra programföretag för att i något slags gräddfil kapa åt sig utrymme för SVTHD i marknätet är rent fabulerande. SVT har inte vänt sig till regeringen, PTS, RTVV eller Teracom med en sådan begäran, däremot har tentativa samtal förts. Sådana ägnar sig även TV4 åt. Utfallen från TV4 gör att SVT ser ett behov av att vara tydligare och tydligheten kan få formell form.
SVT vill säkerställa en kontinuitet i etablerad utsändning i Mälardalen av SVTHD till dess att politiska beslut har fattats om hd för SVT på längre sikt i marknätet. Kontinuitet innebär minst utgången av 2009. SVT ser ett avgörande värde i att en tillkommande sjätte  mux kan användas för rikssändningar i mpeg4 på sätt som programföretagen har uttalat sig för. Utrymme för SVTHD och TV Finland bör säkerställas med användning av nya frekvenser för Mälardalen. Plats på lång sikt för SVTHD bör enligt SVT hanteras inom ramen för användning av en rikstäckande vhf-mux.

Om TV4 hade kontaktat
SVT hade den informationen kunnat lämnas men grunden för indignerade påståenden hade då inte funnits. Att Teracom presenterar scenarion för RTVV om en mux 6b och för in SVT i dessa utan att kontakta SVT kan inte SVT ta ansvaret för. Inte heller för att RTVV uppenbarligen har fört Teracoms spekulationer vidare till TV4 som har tagit tillfället i akt söka tillvita SVT dolska planer.
Det är min förhoppning att de här klarläggandena ska återskapa grunden för en fruktbar samverkan mellan SVT och TV4 för att säkerställa en bra utveckling för marknätet byggd på ömsesidig respekt för ambitioner och önskemål.

Jan-Olof Gurinder
distributionschef SVT

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.