Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sydsvenskan stoppade SD-annons

Publicerad: 18 september 2009, 06:04

Diskussionerna om Sverigedemokraternas rätt att annonsera i svenska medier är brännhet. Igår stoppade Aftonbladets Jan Helin all annonsering från partiet. Även Sydsvenskan nobbade nyligen partiet.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskanSverigedemokraterna

Daniel Sandström stoppade en annons för Sverigedemokraterna. Foto: Sydsvenskan

Men Sydsvenskan har till skillnad från Aftonbladet inte tagit ett beslut om att stoppa Sverigedemokraterna helt. Partiet annonserade i tidningen inför EU-valet. Men nu inför kyrkovalet fick de nobben.

Sydsvenskans chefredaktör förklarar beslutet med att det var innehållet i annonsen och inte avsändaren som var problematisk. Budskapet från partiet var:
”Nej till islamisering! Ja till kyrkliga skolavslutningar! Vi behöver din röst i kyrkovalet på söndag!"

Chefredaktör Daniel Sandström motiverar sitt beslut i egna tidningen.
”Regeln här är enkel: religionskritik är alltid okej, hets mot en religionsutövande grupp är aldrig okej.”

Sverigedemokraterna tycker däremot att tidningen ägnar sig åt censur.
– Vi kommer inte att skicka in någon ny text. Sydsvenskan får acceptera vårt budskap som det är, eller gå miste om annonsen. Det Sydsvenskan sysslar med är politisk censur och det kan vi inte acceptera. I en demokrati är det väljarna och inte massmedia som skall bestämma vilka budskap som är bra, respektive dåliga, säger presstalesmannen Mattias Karlsson i en kommantar.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.