lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Techbacklash, porrbotar och First Aid Kit

Publicerad: 19 januari 2018, 14:20

Resumés chefredaktör Johan Såthe.

Foto: Andreas Elgstrand

Medierna kan inte naivt bygga sina affärsmodeller på att de alltid kommer att lyckas följa hur de amerikanska internetjättarna kalibrerar sina algoritmer, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanJohan SåtheFacebookFredagskrönikanJörgen HuitfeldtBreakitMartin Jönsson

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Mediernas förhållande till Facebook är en evig följetång. Vi som har varit med ett tag minns den tid när tidningarna hade en egen och rätt hälsosam annonsverksamhet. Visst känns det som länge sedan i en galax långt långt borta?

Sedan kom Facebook och Google och tog i princip hela den affären (för att de hade en extremt mycket bättre produkt för annonsörerna). Med tiden lärde medierna sig att svälja bitterheten och dra nytta av de sociala medierna för att sprida det egna innehållet. Många har till och med blivit beroende av de sociala medierna för att få ut sitt innehåll och i slutändan för att få ihop sin affär. När Facebook nu skruvar på sin algoritm och uppgraderar inlägg och konversationer från vänner framför mediernas uppdateringar blir mediecheferna extremt oroliga.

DN:s mediekrönikör Martin Jönsson menar att Facebooks nya inriktning "självklart kommer att öka risken för spridningen av hatiska, främlingsfientliga och sexistiska inlägg."

Läs Martin Jönssons analys här.

Journalisten Martin Gelin tror att Facebooks förändringar handlar att Mark Zuckerberg vill öppna upp den kinesiska marknaden.

Jag tror att vi i mediebranschen måste släppa vår fixering vid sociala medier. Vi kan inte naivt bygga våra affärsmodeller på att vi alltid kommer att lyckas följa hur de amerikanska internetjättarna kalibrerar sina algoritmer.

Det återstår att se hur "nya Facebook" fungerar i verkligheten. Det är möjligt att människor faktiskt kommer att tycka att tjänsten blir bättre. Själv tror jag att det ligger en större "tech-backlash i luften", allt fler människor ifrågasätter de sociala mediernas affärsmetoder och påverkan på våra liv.

***

Resumés klassiska reklam- och kommunikationstävling tävling Månadens kampanj kommer att uppdateras under kommande året.

Läs allt om nya Månadens kampanj här.

På torsdag kvälldelar Resumés Yasmine Winberg ut pris till förra årets vinnare. Kom till Mercedes Showroom på Regeringsgatan 65 i centrala Stockholm. Kom i tid, klockan 18.00 intervjuas Telia Sveriges vd Hélène Barnekow (dörrarna öppnas 17.00) anmäl dig och läs mer här.

***

Trenden mot mer producerade poddar är tydlig, tidskriften Kvartals Fredagsintervjun med förre SR-stjärnan Jörgen Huitfeldt är ett färskt exempel. Flera av intervjuerna är mycket intressanta, jag har hittills hunnit lyssna på Jan Helin, Göran Persson och Tino Sanandaji.

Fredagsintervjun är i sina bästa stunder som en korsning mellan Ekots ansvarsutkrävande Lördagsintervju SR:s mjukare Söndagsintervjun.

Lyssna på Fredagsintervjun här.

Jag tycker att Jörgen Huitfeldt är modig som kastar loss från sitt trygga och prestigefyllda jobb på Sveriges Radio. Det är också befriande att han verkligen ger sig in i debatten om journalisternas och public service hållning i integrationsfrågan. Det är lätt att få mycket skit från kollegorna bara man överhuvudtaget väljer att lyfta de här frågorna.

Läs mer om Jörgen Huitfeldts syn på medier och journalistik i Resumés helgintervjun, du hittar den på vår sajt från och med klockan åtta ikväll fredag.

Lyssna även på Journalistförbundets ordförande Jonas Nordlings poddintervju med sin gamla kursare Jörgen Huitfeldt, ett intressant möte med viss friktion stundtals.

Du hittar podden här.

Jag fick i podden lära mig radioslangen "förslask" i (det lilla "improviserade" snacket innan en intervju börjar, ett vanligt grepp många intervjuer och poddar).

***

Sofia Wadensjö Karén känns som en klockren värvning för att få ordning på stökiga Utbildningsradion.

Läs mer här.

***

Vem gör Torsdagsintervjun?

***

Techsajten Breakit startades av ett par avhoppare från Dagens Industri 2015 och har sedan dess etablerat sig som en allt starkare spelare på den svenska mediemarknaden.

Förra året vann de välförtjänt Sveriges Tidskrifters pris "Årets digitala tidskrift" (de slog Resumé på mållinjen).

Resumés mediebloggare Unn Edberg sammanfattar nedan hur Breakit jobbar med olika reklam- och nativeformat. Jag tror att många medier har mycket att lära av Breakit när det gäller att skapa olika native-format.

"Smarta sätt att jobba med kunder tog Breakit från 6 till 12 miljoner i omsättning"

***

Mathias Ståhle förföljd av blåhåriga porrbotar!

Det är rolig rubrik. Och ett galet fenomen som stundtals gjorde Twitter rätt outhärdligt den gångna veckan.

Läs mer här.

***

Ång-tv lever. Resumés krönikör och den före detta TV4-chefen Jan Scherman analyserade den senaste tidens tittarsiffror och fann till sin förvåning att "liket lever" – Aktuellt och Rapport lockar allt fler och yngre tittare. En intressant utveckling i allt tal om att "tablån är död".

Läs mer här.

***

Rekommenderad läsning: Jonathan Taplin "De ansvarslösa – Hur Google, Facebook och Amazon kapade och tog kontroll över våra liv". Håll utkik efter min recension i kommande numret av magasinet Resumé. Läser just nu "Den stora bubblan – hur tekniken formar vår världsbild" av Per Grankvist.

***

Jag åkte under många år till tv-mässorna i Cannes och träffade och umgicks då mycket med journalisten Kerstin Hallert. En mycket trevlig och rolig person (hon bjöd alltid på god choklad) som nu fyller 80 år. Stort grattis Kerstin!

Läs DN:s porträtt på henne här.

***

Fantastiskt bra: First Aid Kit:s "hemliga spelning" på Kägelbanan förra veckan. Den här låten spelade dom inte. Men jag kan inte få den ur huvudet.

***

Jag såg varenda match Alexander Isak spelade för AIK 2016 och kände varje gång att den här killen kommer att kunna dominera på världsfotbollens största scener. I kväll spelar "Isak" från start i Dortmund i Bundesliga, igen. Expressen TV sänder.

***

Det finns även mindre arenor för fotboll, till exempel Vikingavallen Täby. Där spelar imorgon Isaks gamla lagkompisar i AIK en träningsmatch mot IK Frej. Årskortsgänget från sektion Östra sektion 110 rad 16-17 finns givetvis på plats. Att Cmore sänder detta är ytterligare ett bevis för hur urstark fotboll har blivit för kommersiell tv.

***

Helgens läsning på Resumé: Från och med klockan åtta i kväll fredag kan du läsa #helgintervjun med Jörgen Huitfeldt som lämnat Sveriges Radio för tidskriften Kvartal. I #karriärsöndag möter du Kristoffer Graci, vd på Nordisk Film TV.

Missade du förra veckans helgläsning från Resumé?

Läs våra intervjuer med Expressens reporter Daniel "Disco" Kristoffersson och före detta "guldäggsgeneralen" Maja Siösteen.

Du hittar intervjuerna här:

"Så blev "Disco" nyhetskungen av svensk silly season"

"Guldäggsgeneralen som gick bakvägen till Nord DDB"

***

Trevlig helg!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev