Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Telia får skulden för bråket – kunderna flyr

Publicerad: 2 april 2015, 05:16

Telias presschef Irene Krohn har haft det hett om öronen de senaste dagarna

Telias kunder byter operatörer efter nedsläckningen av SBS Discoverys kanaler och branschkällor anser att operatören kommer få skulden för konflikten, Jimmie Åkesson kommenterar Skavlan-intervjun och Facebook bryter mot EU-lagen. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinTeliaJimmie ÅkessonSBS DiscoveryFacebookSkavlanLufthansa

Telia får skulden för bråket...
Telias beslut att ersatta Kanal 5, 9, 11, Eurosport, TLC och Discoverykanalerna med andra kanaler får tittarna att rasa på företagets Facebooksida.

– Förhandlingarna är avslutade, men vi är naturligtvis öppna för fortsatta samtal. Vi tycker att det är jättetråkigt att våra kunder hamnar i kläm. Vi har fyllt på med ersättningskanaler både igår och i dag, säger Telias presschef Iréne Krohn till Aftonbladet.

En inititierad källa i tv-branschen säger till Aftonbladet att konflikten beror på Telias vilja att bestämma vilka tv-kanaler som SBS Discovery ska rymmas på Telias plattform. I andra hand är det en prisfråga där distributörer betalar allt mindre för linjära tv-kanaler med tv-tablå. Eftersom båda parter har mycket att vinna kan konflikten dra ut på tiden. Källan anser att det är Telia som kommer få skulden.

– Det är Telia som har stängt av och det är Telia som tagit betalt av tv-tittare som förväntar sig få det de betalt för. Oavsett vad Telia tycker är rätt och fel så kommer de att få den största skulden och risken finns att tv-tittaren kommer att vända sig till andra plattformar, säger källen till Aftonbladet.

.... och kunderna flyr Telia...
Efter konflikten flyr kunderna till konkurrenterna, skriver Göteborgs-Posten. – Hittills i dag har antalet samtal till kundservice fyrdubblats och antalet nytecknade abonnemang är nästan lika stort, säger Maria Sörnell, pressansvarig på Canal Digital, till tidningen.  
Även hos Viasat och Boxer är tillströmningen av nya kunder stor, enligt GP:s rundringning.  

.... men hon tror att konfliken snart är över
I en kolumn skriver Aftonbladets Lena Mellin att hon tror att konflikten mellan Telia och SBS Discovery inte kommer att bli långvarig eftersom båda sidorna förlorar pengar:
"I den här konflikten är det dock sannolikt att en part förlorar mer pengar än den andra. SBS med sina många kanaler tappar tittare när Telias 700 000 hushållskunder faller ifrån. Det minskar intresset för att annonsera i kanalerna vilket är dyrt. Ännu dyrare kan det på kort sikt vara om SBS tvingas att återbetala annonspengar till annonsörerna".

Åkesson om Skavlan: "Inte särskilt förnedrad"
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar för Expressen sin omdiskuterade intervju i tv-programmet Skavlan. Till skillnad från kritiker som anser att intervjun var onödigt hård håller SD-ledaren inte med.
– Jag känner mig inte särskilt förnedrad. För mig var det som vilken intervju som helst, och det är väl det som har upprört många - man hade kanske förväntat sig något annat i det programmet. Jämför man med hur andra partiledare har hanterats av Fredrik Skavlan så har det sett lite annorlunda ut. Det har inte varit så kritiskt, utan mer handlat om vilka hockeylag man tycker är bra, men det är som det är.

Facebook bryter mot EU-lagstiftning
Enligt en färsk rapport spårar Facebook användare på nätet utan deras samtycke – oavsett om de är inloggade eller inte. Dessutom loggas personer som inte ens har ett Facebook-konto, uppger brittiska Guardian. Därmed bryter bolaget mot EU-lagstiftningen Enligt lagstiftningen är hemsidor tvugna att meddela användare om att de använder cookies. Dessutom krävs det användarens godkännandeom inte spårningsfilerna är nödvändiga för att ansluta till tjänsten eller för en tjänst som användaren specifikt bett om.

Toppchefer duckar frågor om andrepiloten  
Thomas Winkelmann och Carsten Spohr, vd på Germanwings respektive Lufthansa, vägrade svara på frågor om Anders Lubitz psykiska hälsa när de höll en pressträff i Alperna under onsdagen. Det skriver Expressen. De höll endast en kort dragning på ungefär två minuter och valde sedan att lämna pressträffen.
– Er anställde kraschade ett plan, varför vägrar ni svara på frågor, skrek en av reportrarna.

Ny Facebook-app hjälper dig att skapa viraler
Syftet med Facebooks nya app Riff är att användarna ska skapa virala videoklipp, det skriver Techcrunch. De videoklippen som skapas med appen blir max 20 sekunder långa och delas via Facebook. Här kan användarna tagga dem med beskrivande ord. Sedan ombeds användarens kontakter att spela in sin egen video på samma tema. Går allt rätt kan det bli en viral kedjereaktion av typen "Harlem Shake".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.