Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Telia vill ha nytt monopol”

Publicerad: 2 juli 2013, 06:27

26 miljarder kronor har investerats i de svenska stadsnäten. Telia vill köpa näten av kommunerna, men "fibernätens pappa" Björn Rosengren varnar: – Telia vill återmonopolisera näten, det hotar konsumenternas frihet.


Ämnen i artikeln:

TeliaBjörn RosengrenAlmedalen 2013

Strax före millennieskiftet satsade staten fem miljarder kronor på att bygga ut bredbandsnäten. Det var dåvarande näringsminister Björn Rosengrens idé och villkoret var att kommunerna satsade lika mycket.

2002 blev Björn Rosengren lobbyist åt Kinnevik och i dag är han i Almedalen för att medverka på MTG:s första egna seminarium om "Stadsnätens betydelse för konkurrens och mediemångfald".

Moderator är en yngre före detta minister, Nyamko Sabuni. Riksdagen antog 2009 en bredbandsstrategi som lovade 100 Mbit till 90 procent av de svenska hushållen.

– I dag har 38 procent av hushållen fiber, säger Svenska Stadsnätsföreningens vd Mikael Ek. Men att bygga till 90 procent tar 15 år. Därför måste investeringarna öka om vi ska klara framtidens kommunikationsbehov.

– Branschen är enig om att fiber är den digitala motorvägen. Mobilt bredband kan bara bli komplement när vi är på rörlig fot. För övrigt behövs ändå fiber fram till mobilmasterna.

Det saknas inte företag som vill satsa på stadsnät. Riskkapitalbolaget EQT har köpt stadsnät i Norge och vill gärna köpa fler i Sverige. Telia har redan köpt bredbandsnät som når närmare 10 procent av de svenska hushållen och vill köpa fler. Kommunerna har byggt näten, ofta genom sina energibolag, men vill ibland slippa vara operatörer och kan tjäna en hacka på att sälja eller hyra ut sina stadsnät. Operatören kan sedan välja vilka tjänsteleverantörer som ska få sälja tv, bredband och telefoni i näten.

Men Björn Rosengren, lobbyist för bland annat Tele2 och MTG, som satsar stort på nya digitala tjänster i Viaplay, tycker inte om att Telia köper infrastrukturen:
– Det blir en vertikal integration där Telia är både operatör och säljer sina tjänster. De försöker återmonopolisera. Jag vill att alla ska kunna sälja tjänster i näten på samma villkor. Annars förlorar konsumenten sin frihet och det blir dyrare. Det är en demokratifråga. Han pekar på exemplet när Televerket ägde koppartråden, men riksdagen beslutade om att fler teleoperatörer skulle få nyttja telenätet.

– Politikerna måste sätta ner foten och visa att de har en samhällsidé om att ingen enskild ska få äga näten. Men jag tror inte de förstår hur viktig frågan är. It-minister Anna-Karin Hatt borde agera. De ideala ägarna av näten är kommunerna.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.