Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Teodorescu: "Stampen-pjäsen gränsar till rasism"

Publicerad: 26 september 2017, 05:44

Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu.

Foto: Göteborgsposten

Alice Teodorescu menar att porträtteringen av henne som vampyr är rasistisk, kinesiska staten bötfäller företag för bristande censur och Unilever kritiserar Facebook och Google för bristande censur. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Sam RihaniFacebookGöteborgs-PostenMorgonsvepetStampenGoogleAlice Teodorescu

Alice Teodorescu: Stampen-pjäsen gränsar till rasism
I helgen hade pjäsen "Tidningshuset som Gud glömde" om Stampenkrisen premiär, en premiär Resumé var på plats och bevakade. I pjäsen förekommer ett antal centrala figurer från Stampens historia upp och hemsöker ägaren Peter Hjörne. En av karaktärerna är Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu, som gestaltas i form av en vampyr. För Resumé berättade dramatikern Gertrud Larsson att Teodorescu fått gestaltningen då hon "precis som de flesta vampyrer är väldigt stilig". Nu vänder sig Alice Teodorescu mot porträtteringen:

"I nöjet över att se en meningsmotståndare hånas, ser uppenbarligen vare sig producenten, författaren, regissören eller recensenterna de till rasism gränsande nidbilder som pjäsen iscensätter när den enda rumän som porträtteras görs till vampyr", skriver hon i en ledare.

Teodorescu påpekar vidare att vänstern ibland är bättre på att peka ut rasism än högern men att det tycks dem omöjligt när nidbilderna gäller en meningsmotståndare.

"Den konstnärliga friheten ska värnas och satiren är ur detta perspektiv given. Men nog hade någon i kultursverige reagerat om man framställt en afro-svensk politiker som kannibal? Eller en latinamerikansk debattör som tjoande, fjäderprydd indian?", skriver hon och avslutar med att teaterpublikens skratt borde fastnat i halsen.

Kinesiska staten bötfäller techbolag för bristande censurDen kinesiska staten bötfäller de tre inhemska techjättarna Baidu, Weibo och Tencent. Anledningen till att de tre bolagen bötfälls med "maximala belopp" är att de inte censurerat material som pornografi, falska nyheter och "andra typer av förbjudet material" på deras respektive plattformar i tid, det rapporterar Wall Street Journal. Det är fortfarande oklart hur stora dessa belopp är. De tre bolagen, som är några av världens största inom techsektorn, är de kinesiska motsvarigheterna till Google, Twitter/Facebook och WhatsApp.

Unilevers CMO: Google och Facebook måste vara mer transparenta
Kritiken mot Google och Facebooks bristande transparens när det gäller annonsering fortsätter. Under gårdagen deltog dagligvarujätten Unilevers CMO Keith Weed vid AdWeeks konferens och berättade om problemen han ser med de två jättarna. Weed påpekade att Unilever vill veta att deras annonser haft 100 procent viewability och att Facebook/Google måste släppa in tredjeparter för granskning av kampanjer.

Facebooks globala marknadschef Carolyn Everson och Sverigechefen Sam Rihani berättade häromveckan att de kommer ansluta sig till Media Rating Council, där annonsering och tredjepartsmätning måste leva upp till en viss standard, och att de jobbar med ett antal företag för att säkerställa säkra annonsmiljöer.

Turkiska staten stänger ned kurdiska tv-kanaler
Turkiska myndigheter stängde under gårdagen ned de tre kurdiska kanalerna Rudaq, Kurdistan24 och Waar TV med anledning av den pågående folkomröstning om självständighet som pågår i den irakiska delen av Kurdistan, det rapporterar AFP. Omröstningen är omdebatterad och har mött kraftigt motstånd från Irak, Turkiet och Iran.

Var fjärde journalist hotades 2016 – högerextrema bakom stor del
Enligt SVT:s kulturnyheterna hotades var fjärde medlem i Svenska journalistförbundet under förra året. Den absoluta merparten av hoten kommer från män och i de fall där journalisten kunnat urskilja en grupptillhörighet på gärningsmannen är de högerextrema vanligast förekommande med 43 procent.

Undersökningen är utförd av Göteborgs universitet på uppdrag av regeringen. Resultaten bygger på svar från 1 555 av Svenska journalistförbundets medlemmar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.