Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidning kallades till ”personligt möte” hos myndighet

Publicerad: 24 februari 2015, 11:20

Foto: Bild från Re:publics hemsida

Kulturtidskriften Re:publics reportage "Ensam och inlåst" väckte sådana reaktioner hos Statens institutionsstyrelse (Sis) att tidningsredaktionen kallades till ett "personligt möte" inför publiceringen.


Av reportaget, som publicerades i senaste numret av tidningen Re:public, framgår det att det – inom Statens institutionsstyrelse – finns en uppfattning om att ensamkommande flyktingbarn som placeras på låsta Sis-institutioner för tvångsvård gör det på lösare grunder än andra ungdomar.

Re:public lät Statens institutionsstyrelse läsa igenom reportaget innan publiceringen för att myndigheten skulle kunna upptäcka eventuella faktafel. Men gensvaret från Sis blev ett annat. Efter att myndigheten tagit del av reportaget hörde de av sig till reportern Anna Fröjd och kallade Re:public till ett personligt möte. Reportagetidningen ville höra vad myndigheten hade att säga utan att censurera sig, så de åkte dit och de spelade in samtalet med en dold mikrofon. Resumé har tagit del av en ljudfil från mötet.

Statens institutionsstyrelses pressekreterare Judit Hadnagy inleder mötet med att säga "jag är själv gammal journalist, det här är verkligen inget sätt att försöka säga vad ni ska skriva eller inte skriva – absolut inte". Hon fortsätter sedan med att berätta att de på Sis upplever att deras verksamhet ofta beskrivs fel. Därefter ges ett exempel på en del ur reportaget där de säger att de "höjer på ögonbrynen". Kommunikatören på Sis ger sedan ett alternativ som hon säger hade varit "schysstare att skriva".

Christopher Holmbäck är redaktör på Re:public. Han berättar för Resumé hur journalisterna på tidskriften reagerade på kallelsen.

- Vi blev förvånade eftersom vi aldrig varit med om det tidigare. Vi frågade Sis vad det rörde sig om och då fick vi tillbaka ett mejl med faktauppgifter – det var bra input. Men de ville ändå träffa oss, och vi förstod fortfarande inte varför. Den här myndigheten har ju inget ansvar för problemen. De tar bara emot de ensamkommande flyktingbarnen.

Vad var din upplevelse av mötet?
- Vi undrade fortfarande vad det var de ville när vi gick därifrån, och vi undrade varför det inte gick att mejla. Men vår gissning är att de inte vill att kritiken ska framgå i artikeln för det sas ju flera gånger. Men dels håller vi inte med om deras synpunkter, dels ser vi just det som ett problem – att de inte pratar om kritiken.

Vad är din kommentar till att en myndighet som Sis kallar in en tidning på ett personligt möte?
- Det kan man väl göra, men vi funderade mycket kring vad det leder till att ha en kommunikationsavdelning. Jag kan ju tycka att de borde lägga mer fokus på det eventuella rättssäkerhetsproblemet istället för att fokusera på hur de själva framstår.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.