Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TikTok-propaganda från Ryssland – influencers används som vapen på båda sidor i kriget

Publicerad: 14 mars 2022, 10:15

Allt fler kampanjer i kriget förs genom Sociala medier.

Foto: Staffan Löwstedt/TT/scyther5

Informationskampanjerna fortsätter att ta mark i kriget, både från Rysslands håll och i övriga världen. Många influencers engagerar sig för att sprida propaganda.


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetUkrainaRyssland

I Litauen har en kampanj lanserats för att nå fram med information om kriget till ryska invånare. Den går ut på att ryskspråkiga personer i världen kontaktar ryssar för att informera om kriget, det skriver DN.  

Läs mer här: ”Striderna förs inte bara på slagfälten” 

Andra kampanjer, där människor uppmanas att skicka sms till ryska invånare, har spårat ur och blivit rena hatkampanjer där människor riktat agg mot ryska medborgare. Den här kampanjen är utformad på ett annat sätt och har tagits fram med hjälp av psykologer.

– Majoriteten av den ryska befolkningen stöttar vad Putin gör. Vi frågade oss: Hur kan en normal människa ge sitt stöd åt att tusentals människor dödas och att civilbefolkningen beskjuts? Svaret är: för att de inte vet vad som händer. Vi hoppas på det här sättet få stora grupper av den ryska befolkningen att ändra uppfattning, säger Paulius Senuta, en av personerna bakom kampanjen till DN.

Samtidigt pågår kampanjer i Ryssland där ryska influencers betalas för att lägga ut rysk propaganda på TikTok mot betalning, det har Vice News avslöjat. På onsdagskvällen söktes TikTok-användare i Ryssland som vill lägga upp videor där den ryska befolkningen uppmanas till nationell enighet. Det med hjälp av ett ljudspår där Putin uppmanar alla etniska grupper i Ryssland att förenas i denna tid av konflikt.

Läs gärna: 330 varumärken har lämnat Ryssland – flera reklamjättar kvar i landet 

Det trots att TikTok sagt sig stänga ner publicering för ryska användare, eftersom risken för desinformation är stor. 

USA kontrade från Vita huset, varifrån det hölls en Zoomgenomgång om krigssituationen i Ukraina för 30 TikTok-stjärnor. Där fick de veta hur de i sin tur kunde informera om kriget och visa sitt stöd för Ukraina. 

TikTok-stjärnorna har tagit emot informationen på varierande sätt, en del har nappat på uppmaningen, andra inte. Men det är fortsatt tydligt att kriget inte bara förs på stridsfälten utan också i sociala medier. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.