söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tiktok skärper sig på tre punkter efter granskning

Publicerad: 21 juni 2022, 11:51

Foto: Öyvind Lund (montage)

Tiktok blir tvungna att markera reklam i appen tydligare, och användare ska lättare kunna tacka nej till riktad reklam – detta efter ett granskningsarbete i EU, lett av Konsumentverket.

Ämnen i artikeln:

TikTokKonsumentverketEU-kommissionenReklammärkningNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Sedan den föddes har Tiktok tagit världen, och marknadsförare, med storm. Användarna kan vara så unga som 8, och det finns en enorm efterfrågan på content, något som många företag har tagit till vara på. I april rapporterade Resumé att Tiktoks annonsintäkter är större än Twitter och Snapchat tillsammans, och i januari rapporterade New York Times att Tiktoks största stjärnor tjänar mer pengar än vd:ar på Wall Street

Men just eftersom appen är så stor bland unga – enligt Svenskarna & Internet 2021 använde två av tre födda på 00-talet appen, och den är absolut störst bland barn i grundskolan – så finns det skäl att ta fram riktlinjer för annonsering på appen.

Inom ramen för det europeiska konsumentskyddsnätverket (Consumer Protection Cooperation Network) har en granskning av Tiktok genomförts under det senaste året. Konsumentverket har, tillsammans med konsumentmyndigheten på Irland och EU-kommissionen, lett insatsen. Tre områden har varit i fokus för arbetet: reklammarkeringar, personaliserad reklam till barn, och Tiktoks virtuella mynt.

Efter granskningen så har Tiktok tagit på sig att göra reklammärkningar tydligare, göra det enklare att tacka nej till datainsamling, och göra prisinformationen om Tiktoks virtuella mynt,  ”coins”, förbättrad och dessutom införa ångerrätt på köp.

– Vi är glada över att ha kommit fram till detta första, positiva resultat. Det är extra viktigt att ett företag som har många barn som användare följer marknadsföringsreglerna, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

– Vi vill dock vara tydliga med att insatsen är långt ifrån avslutad. Konsumentverket kommer noga att bevaka hur Tiktok väljer att implementera sina åtaganden för att säkra ett högt konsumentskydd, särskilt gentemot barn. Det kan till och med ifrågasättas om barn överhuvudtaget ska vara mottagare av personaliserad marknadsföring på en plattform som Tiktok.

Nu kommer såväl Konsumentverket som EU-kommissionen att följa Tiktok för att säkerställa att man lever upp till sina åtaganden, och efter det bedöma om appen följer EU:s konsumentskyddsregelverk. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev