Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tittare knäckte koden till TV3:s tittarsuccé

Publicerad: 14 januari 2009, 10:41

Var du sugen att se finalen på Ensam mamma söker – innan  avsnittet visats? Inga problem! Den lätt tekniskt bevandrade tv-tittaren kunde se avsnittet i förväg på TV3:s webb. – Det här kommer vi att åtgärda direkt. I framtiden ska källkoden slumpas fram för att undvika att samma sak sker igen, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3.


Ämnen i artikeln:

TV3Max LagerbäckSVT Play

Richard Ruljeff, Anette Molin. Foto: Ulf Berglund/TV3.

Det var internetrådgivaren Martin Edenström som upptäckte kryphålet till finalavsnittet när hans fru följde Ensam mamma söker i TV3.
Avsnitten har även gått att se på webben efter att de sänts på tv.

Men inför säsongsfinalen besökte Martin Edenström TV3:s webbplats och upptäckte att även den kommande finalen gick att se genom en enkel teknisk manöver.
– Det räckte med att kolla i källkoden för att sedan skriva in nästa avsnitts filnamn och därefter titta på nästa avsnitt i hög upplösning, säger han till Resume.se.

Men enligt Martin Edenström är TV3 inte den enda tv-sajt som läcker avsnittet i förväg. Även SVT:s programmering på svt.se har var lätt att knäcka.
– Det har tydligen gått att göra samma sak med årets julkalender, på SVTPlay som Doberman står bakom, säger han.

Martin Edenström är förvånad att det var så enkelt att knäcka källkoden.
Han jämför med IT-säkerheten hos andra företag och tar noterade Intentia (numera Lawson) som exempel. Bolaget lade 2002 ut en rapport i förväg som några journalister lätt kom åt.
– De anklagades för att ha hackat sajten.

Han ser också risk för en större spridning:
–I värsta fall kan TV3:s egna program brädas av sajter som The Pirate Bay, timmar före de premiärsänts.

På TV3 har man, sedan Resume.se påtalat möjligheten, undersökt problemet med de lättknäckta källkoderna:
– Det här kommer vi att åtgärda direkt. I framtiden ska källkoden slumpas fram för att undvika att samma sak sker igen, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3 och TV6.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

TV3Max LagerbäckSVT Play

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.