Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Toppnamn i Dacke fakturerade dotterbolag

Publicerad: 2 februari 2009, 11:51

Dacke Groups ordförande har försökt fakturera ut pengar till sig själv ur dotterbolaget Hermelin, med vd:s godkännande. Fakturan stoppades, men nu när bolaget rekonstrueras kan de fakturera för nedlagt arbete, enligt en uppgörelse med rekonstruktören. – Det gäller bara nya skulder, inte gamla, säger Mats Elisasson rekonstruktörshandläggare åt Carler advokatbyrå.


truefalse

Mats Grube och Peter Zakrisson. Foto: Hanna Teleman

Hösten har varit tuff för Dackekoncernen som med sina två dotterbolag Ant­hill och Hermelin nu är under rekonstruktion. Det har varit mycket jobb för vd Peter Zakrisson och även för Mats Grube, styrelseordförande i moderbolaget Dacke Group, där båda också är aktieägare med 1,5 procent var.

Så mycket jobb att Mats Grube har fakturerat dotterbolaget Hermelin för konsultuppdrag utanför sitt uppdrag som styrelseordförande för Hermelins ägare Dacke. I november fick Hermelin en ospecificerad faktura för konsultarvode på 270 000 kronor från Grube Holding AB, med order från Peter Zakrisson, då vd även för Hermelin, att betala.

Det ledde, enligt uppgifter till Resumé, till interna reaktioner. Det var oklart vilket arbete som hade utförts för pengarna, en stor summa för Hermelin i det kritiska ekonomiska läge som bolaget då befann sig. Källor till Resumé gör gällande att det fanns misstankar om att det var en bluffaktura och att det aldrig hade utförts något arbete.
– Det känns som ett sätt att lyfta pengar ur företaget, säger en av Resumés källor.

Det bestrider dock både Mats Grube och Peter Zakrisson och hävdar att konsulttjänsterna var ett sidouppdrag som inte ingick i Mats Grubes uppdrag som styrelseordförande för moderbolaget Dacke Group. Ingen av dem vill dock säga vad Hermelin har fått för arbete utfört, mer än att det gick ut på att ”förhöja vårt erbjudande till kunderna”.

Några pengar betalades heller inte ut till Grube Holding på den fakturan. Efter interna protester betalades den inte av Peter Zakrisson.
– Fakturan har släpat på grund av ansträngd ekonomi, säger Peter Zakrisson om ärendet i dag.

Mats Grube betonar att han inte har fått några pengar.
– Jag har inte fått en krona i konsultarvode av Hermelin. Styrelseuppdraget för Dacke har tagit mycket mer tid i anspråk än normalt, ibland heltid, säger Mats Grube.

Hermelin låg illa till, men var det bolag där det ändå fanns pengar när fakturan skickades. Är detta ett sätt att åtminstone få tillbaka något av bolagets värde?
– Absolut inte, säger Mats Grube.
– Jag står ju fortfarande här och jobbar.

Samma argument har Peter Zak­risson, som hävdar att fakturan är korrekt:
– Den frågan faller på sin egen orimlighet. I så fall skulle väl Mats Grube ha fått betalt. Vi har slitit häcken av oss helt utan egenintresse för bolagets bästa. Många skulle ha över­givit bolaget i den här situationen. Här står både Mats Grube och jag kvar!

Enligt Mats Grube visste han inte hur illa ställt det var för Hermelin när fakturan skickades, men nu med facit i hand har han inte insisterat på pengarna, säger han:
– För bolagets bästa får man använda de resurser man har.

Trots att Mats Grube nu vet det ekonomiska läget för Hermelin har han fortsatt att skicka konsultfakturor. Enligt uppgifter till Resumé kom den senaste fakturan så sent som nu i veckan. Den gällde konsulttjänster för januari månad som Mats Grube ”snarast” ville ha betalt för.
– Det gäller en helt annan sak, säger Mats Grube om ­januarifakturan.
– Det är på bankens och rekonstruktörens initiativ som Peter Zakrisson och jag sitter kvar. Vi anses viktiga för rekonstruktionen.

Hermelin drivs enligt kontantprincipen under rekonstruktionen. Det innebär att alla fakturor som bolaget får in löpande betalas kontant. Betalningarna sköts av bolaget, men kassan finns på ett konto hos advokatbyrån Carler som är rekonstruktör.
– Från det kontot förs pengar ut på begäran av bolaget. Men det är bara nya skulder som betalas ut, inga gamla, säger Mats Eliasson, en av dem som handlägger rekonstruktionen.

Efter Resumés samtal med Mats Grube om fakturan i januari ringer han tillbaka flera gånger, bland annat för att ”förtydliga vad fakturan gäller”. Han förefaller nervös över beloppet:
– Fakturan gäller både mig och Peter Zakrisson. Det ska fördelas mellan mig och Peter, säger han.

Enligt Mats Eliasson kontrollerar inte rekonstruktören fakturornas innehåll.
– Frågan är när tjänsten gjordes. Ibland händer det att folk luras. Du kan aldrig vara hundra procent säker, men som regel märker man det. Det händer att man begär pengar tillbaka, säger han.

När Resumé når den ansvarige rekonstruktören på Carler advokatbyrå, Mats Emthén, som för närvarande är på semester, säger han sig vara okunnig om turerna kring Grube Holdings novemberfaktura:
– Vi håller på att gå igenom bolagens redovisning. Det här har jag inte hört talas om, men vi ska utreda det, säger han.

Mats Grube försörjer sig som styrelseproffs och ”aktiv ägare” i tre bolag, Dacke Group, Pan Alarm och Cohr Group. Han investerar även i andra bolag och ägnar sig åt viss rådgivning. Arvodet till styrelsen i Dacke Group delas ut på bolagsstämman i april.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.