Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Totalt hjärnsläpp av Svenskan"

Publicerad: 29 augusti 2008, 09:16

”Ska de få använda dina skattepengar som de använt presstödet?”


Det var temat i en smart annonskampanj från moderaterna valet 1994. Annonserna illustrerades av en fåraktigt leende Bo Toresson, socialdemokraternas partisekreterare som sparkades för sin roll i A-presskonkursen 1992 och befordrades till ordförande i Jägareförbundet.

A-pressen slösade bort stora delar av statsstödet på inkompetenta konsulter och politrukerna i styrelsen fattade inget. Moderaterna, som då var större ägare i Svenska Dagbladet än i dag, slog rekord i hyckleri när de tog emot presstöd med ena handen och daskade upp socialdemokraterna med den andra.

Den senaste tiden har vi sett hur statsstödda Svenska Dagbladet, nu ägt av norska börsjätten Schibsted med två miljarder i vinst 2007,  använt presstödspengar för att göda hemlignissarna i pr-företaget Kreab, som lobbar för att Svenskan ska få behålla sitt presstöd. Sedan presstödet infördes 1972 har den fria marknadens röst i debatten tagit emot nära tre miljarder kronor i statsstöd, omräknat till dagens penningvärde.

Svenska Dagbladet som på ledarplats argumenterar mot selektiva branschstöd och utmålar s-tidningar som ”husbondens röst” använder nu ogenerat de egna spalterna för att agera i egen sak. Förra veckan uppläts Brännpunkt till den svårt bidragsberusade storbonden Karl-Erik Olsson som krävde att presstödet ska bli kvar. Han presenterades som före detta jordbruksminister. Han är konsult åt Kreab.

I dag har tidningen vänsterkryss på den veliga kulturministern Lena Adelsohn Liljerot som än en gång svängt 180 grader om statsbidragen. Uselt omdöme av ministern att gå ut i partiorganet som gynnas av helomvändningen. Totalt hjärnsläpp av Svenskan att använda tidningen för egna syften.
Så var så god, Marita Ulvskog, passa på så länge du är partisekreterare:
”Ska moderaterna få använda dina skattepengar som de använt presstödet?”

Lämplig bild: finansminister Anders Borg, som inte kan avskaffa reklamskatten trots att den snedvrider marknaden och en enig riksdag beordrat bort skatten. Han behöver väl pengarna till att köpa partipropaganda i Svenskan.

För vad brukade Carl Bildt säga:
Bidrag, bidrag, bidrag

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.