Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tradedoubler körde i diket

Publicerad: 7 maj 2010, 08:18

De var först och är störst på en snabbväxande marknad med skyhöga marginaler. Kan det bli bättre? Ja, för Tradedoubler kan det bli det. Medan konkurrenterna gasade sig genom lågkonjunkturen lyckades Tradedoubler sladda i diket efter flera mindre bra beslut.


Ämnen i artikeln:

TradedoublerBörs

truefalse

Urban Gillström kom från Ericsson för två månader sedan, men kan bli kort som Tradedoublers vd om ägarna beslutar sig för att sälja till Springer. (Foto: Gunnar Ask)

2007 var ett lysande år för de flesta företag, inte minst för dem som tidigt hade satsat på internetmarknadsföring. Det gjorde Tradedoubler redan 1999 och gjorde det så bra efter noteringen 2005 att Time Warner-ägda AOL var berett att slanta upp 6 miljarder kronor för bolaget.

Ledningen ville sälja, men ägarna under ledning av Alectas Tomas ­Nicolin sade nej. I stället köpte Alecta upp sig till en kontrollpost och stoppade affären. I dag värderas Tradedoubler till drygt 1,5 miljarder.

Kort därpå köpte Tradedoubler det engelska bolaget IMW Group med bland annat sökordsföretaget The Search Works för 800 miljoner kronor. Samtidigt fortsatte den internationella expansionen till Tokyo, Wien och Dublin.

I stället för att casha hem på nivån fyra gånger dagens värdering valde de fonder och försäkringsbolag som kontrollerar Tradedoubler att öka skuldsättningen, öka kostnaderna och lägga farligt många ägg i den engelska korgen där konkurrensen på sökmarknaden är som hårdast.

I det skicket gick bolaget in i finanskrisen, som drabbade medier och marknadsföring hårt. Men det fanns ett lysande undantag – sök fortsatte att växa när andra kanaler sinade. Det borde ha gynnat Tradedoubler som hade satsat stort på England där sök har betydligt större marknadsandel.
Men Search Works och Trade­doubler var inte integrerade och klara att ta för sig på marknaden. Det gjorde konkurrenterna i stället.

I fjol gick Tradedoubler med förlust tack vare nedskrivning av IMW-goodwill med 152 miljoner kronor och reservation på 30 miljoner för tomma kontor i London. Integrationen av Search Works har dragit stora resurser samtidigt som försäljningen på den brittiska marknaden har rasat. Nettoomsättningen föll med en halv miljard till 3 miljarder kronor, nästan allt hänförligt till England.

Efter nedskrivning, en nyemission på 356 miljoner, en återbetalningsrunda i bankerna och ett byte av vd, CFO och några styrelseproffs är Trade­doubler åter uppe på vägen och gasar. Kvartalsredovisningen i dag väntas visa att styrelsen har rett ut problemen. Men någon utdelning har aktieägarna inte fått sedan 2007.

Lagom till rapporten avslöjade ­Dagens Industri att tyska Springerkoncernen har sonderat med huvud­ägarna för att lägga ett bud på Tradedoubler. Springer äger 60 procent i konkurrenten Zonax som dominerar den stora tyska marknaden. Den lågt värderade Tradedoubleraktien ryckte upp sig något under dagen.

Ett sammanslaget Tradedoubler och Zonax skulle bli ojämförligt störst i Europa och kanske ge kostnads­fördelar. Att vara stor är en fördel när det krävs pengar att investera i hårdvara, bygga stora register och hantera stora affärer åt stora kunder.

Men inom både affiliatemark­nadsföring och sök attackerar mindre och nischade aktörer som med ny teknik och låga etableringströsklar vill knapra på den stora och jäsande nätkakan.

Veckan som gick

Så satsar Unibet. Unibet lägger en fjärdedel på marknadsföring. Det framgår av bolagets rapport för Q1. Både marknadsföring och resultat före skatt landar på drygt 10 miljoner pund. Antalet aktiva kunder ökar till 380 000 och spelöverskottet slutar på 41,8 miljoner pund. Unibet har under kvartalet köpt in sig med 25,9 procent i det Nasdaqnoterade Bingo.com. Vd Petter Nylander säger att köpet är en ”tänkbar öppning av den amerikanska marknaden”.

Nollreultat för Teracom.
Teracom redovisade ett nollresultat efter skatt under första kvartalet. Tunga investeringar i Finland och Danmark drar ner resultatet. Samtidigt byggs nätet i Sverige ut med sikte på start för marksänd hd-tv i höst. Koncernens organisation har gjorts om totalt under vintern och en ny koncernledning får nu slita med de fallande vinsterna inom främst betal-tv, där ip-tv-aktörerna tar marknads­andelar.

Sidbyte i Storbritannien. Financial Times överger Gordon Brown och Labour och stöder i dagens brittiska val David Cameron och Tories. Tidningen som tidigare stödde Tony Blairs ”New Labour” säger att partiet nu behöver gå i opposition för att förnya sig. Tidigare har magnaten Rupert Murdochs Sun och Times samt The Economist bytt från Gordon Brown till David Cameron. The Guardian stöder som enda stora tidning liberaldemokraterna.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

TradedoublerBörs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.