Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Trond slår tillbaka mot TV4

Publicerad: 22 oktober 2008, 08:17

Idag klockan nio inleddes rättegången mot TV4-journalisten Trond Sefastsson, som är åtalad för mutbrott och bokföringsbrott. Han skriver själv i Expressen idag att han var på väg att lämna journalistiken, när han åtog sig fallet som han nu står åtalad för.


Trond Sefastsson. Foto: Olle Sporrong/Scanpix

Rättegången mot Trond Sefastsson börjar idag i Stockholms Tingsrätt. Bakgrunden är att Trond Sefastsson tog sig an ett uppdrag från en familj, där pappan är dömd för knarksmuggling. För det här uppdraget fick Trond Sefastsson 400 000 kronor.

Åklagaren Malin Palmgren anklagar Trond Sefastsson för att ha lovat familjen ett inslag i TV4 i samband med granskningen, vilket skulle innebära ett mutbrott. Trond Sefastsson är också anklagad för att ha bokfört den här intäkten på ett felaktigt sätt och därmed gjort sig skyldig till bokföringsbrott.

Idag skriver Trond Sefastsson själv i Expressen.
”När överenskommelsen träffades var båda parter eniga om att jag skulle göra ett utredningsarbete – inget tv-inslag”.

Trond Sefastsson skriver vidare att det inte var ovanligt att han jobbade omväxlande som jurist och journalist på TV4. Förutom jobbet på Kalla Fakta har Trond Sefastsson skrivit svar till Granskningsnämnden och varit juridisk frågebank för TV4:s anställda.
”Jag har också för TV4:s räkning gjort åtminstone en granskning av det slag som jag nu står åtalad för”, skriver han.

Trond Sefastsson skriver också att han var på väg att sluta som frilansjournalist. Han hade skrivit ett sex månader långt avtal med TV4. I det stod det att frilansrelationen sedan skulle avvecklas.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.