Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TS får böta nära en halv miljon

Publicerad: 2 maj 2008, 13:35

Tidningsstatistik bröt mot lagen när de kopierade data från KIA-index. Bolaget ska nu böta 150 000 kronor plus betala rättegångskostnader på närmare 300 000 kronor.


Magnus Paulsson, vd på Tidningsstatistik

Det lilla företaget Fråga Svar i Härnösand ligger bakom stämningen av Tidningsstatistik. Tvisten härstammar från en upphandling av webbmätningar. Tidningsstatistik deltog i upphandlingen och laddade ner data från Kia-index för att använda i sin presentation.

Fråga Svar ansåg att TS därmed gjort sig skyldig till brott mot upphovsrätten.
– Endast jag kan ge andra tillstånd att plocka statistik från min databas. I praktiken handlar rättegången om intrång i upphovsrätten, sa Lars Näsström på Fråga Svar i en tidigare intervju med Resume.se.

Han stämde TS på 240 000 kronor, något som motsvarade den tid han lagt ner på databasen för Kia-index. Tingsrätten ger nu Lars Näsström rätt, men sänker summan till 150 000 kronor. TS får dessutom betala rättegångskostnader på 293 000 kronor.

TS menar att de bara använde materialet för upphandlingen. Det fanns publicerat på en sajt, som skyddades av ett lösenord.

– Hade någon sagt till oss innan november 2006 att data från KIA listan inte får användas, inte ens med Sveriges Annonsörers tillstånd hade vi trott att de skojade med oss. Ett tråkigt slut på en märklig historia är det verkligen, konstaterar Magnus Paulsson vd på TS efter dagens dom.Läs även: Sveriges Annonsörer riskerar förlora rätten till Kia index

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.