söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tufft att räkna hem fotbollen

Publicerad: 25 mars 2010, 14:30

Inte oväntat. Men omöjligt att räkna hem. Så lyder de flesta reaktionerna i branschen på MTG:s köp av rättigheterna till Premier League. Just när blöta allsvenska dobbar börjat halka runt på nyskottade planer visar Chelseafantasten Hans-Holger Albrecht stolt upp rättigheterna till världens bästa liga i tre år framåt.

Ämnen i artikeln:

MTGHans-Holger AlbrechtBörs

LH

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


truefalse

MTG:s köp av rättigheterna till Premier League väcker flera frågor. Hur ska koncernchef Hans-Holger Albrecht räkna hem affären? Har han andra affärer i bakfickan? (Foto: Björn Elgstrand)

Prislappen döljer han nogsamt, men enligt Dagens Industri står det 70 miljoner euro på den. Det blir 230 miljoner kronor per säsong, vilket är mer än dubbelt så mycket som Canal+ betalade förra gången.

Men först de verkliga vinnarna: Peter Liljestrand och Timothy Smart som äger rättighetsbolaget Medge Consulting. De köpte före jul alla nordiska rättigheter till Premier League och dess 380 matcher per säsong.

Kontakterna fanns redan. För tre år sedan var Peter Liljestrand sportchef på Canal+ och Tim Smart var tidigare försäljningsdirektör. Manfred Aronsson var då styrelseordförande i C More, där han sparkade både vd och sportchef. I dag är han chef för MTG Sverige och gör Peter Liljestrand till en mycket rik man.

Medge köpte de nordiska rättigheterna­ för 123 miljoner euro. Rättigheterna i Norge såldes till TV2 för 65 miljoner euro. De danska säljs matchvis, men väntas inbringa 19 miljoner euro. Sverige gick för 70 och i Finland kan priset landa kring 12 miljoner euro.

Summa: 166 miljoner euro. 43 miljoner i vinst, eller drygt 400 miljoner kronor. Dra ifrån avbränningar för hemlig kreditgivare och vidlyftiga omkostnader. Kvar står fler hundra miljoner till mellanhanden. Ännu ett bevis för att rättighetsmarknaden är lika galen som fylld av rykten om kick-backs och fulspel.

När MTG:s glädje över att ha gjort en tunnel på Bonnierägda Canal+ ska köpet räknas hem:
Viasat har omkring hälften av sina 823 000 nordiska betal-tv-kunder i Sverige. Det är 400 000 hushåll som aktivt har valt bort Premier League. De vill inte betala mer för att andra gillar engelsk fotboll. Någon prishöjning ska inte göras, meddelar Viasat.

Återstår då att dra in nya kunder, huvudsakligen från Com Hem och Boxer.

Om en fotbollskanal med Cham­pions League och Premier League kostar kunden 200 kronor i månaden går genast 40 bort i moms och 50 till distributören. Kvar till rättighetsköp blir drygt hälften, 110 kronor eller 1 320 på helåret.

Grovt räknat skulle Viasat behöva locka in 170 000 nya kunder för att dra ihop till det rekorddyra rättighetsköpet. Det förefaller helt orealistiskt på en ganska mogen marknad som betal-tv.

MTG brukar sällan, om vi glömmer Nova TV i Bulgarien, göra dåliga affärer. Det väcker frågan om det finns en ytterligare affär runt hörnet? Var passar Telia och övriga ip-tv-operatörer in i bilden? Hur ser kopplingen till bettingbolagen ut?

Eller är MTG rentav ute efter att köpa Boxer, som har förberetts för försäljning i över ett år? Med förlusten av Premier League i Canal+ försvagas Boxer. Om tillräckligt många kunder flyr till Viasat sjunker värdet på Boxer tillräckligt mycket för att motivera överpriset på Premier League.

Veckan som gick

Nytt ICA-koncept I går, onsdag, var det premiär för ett helt nytt butikskoncept från ICA. Första butiken i ICA To Go öppnade då på Kungsgatan i Stockholm.
– Vi erbjuder ett kompakt sortiment av produkter som är redo att ätas nu, säger ICA:s vice vd Ingrid Jonasson Blank.
Butiken är på, i ICA-sammanhang, blygsamma 150 kvadratmeter. Kalkylen bygger på många kunder som handlar för relativt lite.

Realtid på papper. Ekonomisajten Realtid.se har planer på att ge ut en papperstidning. Under veckan har konceptet presenterats för mediebyråerna. Tanken är en tabloidtidning en gång i veckan.

Nytt börbolag. Det blev ett färskt börsbolag i veckan, när vindkraftsbolaget Arise, med PG Gyllenhammar som styrelse­ordförande, noterades. Sämre gick det för de gamla Spraykompanjonerna Daniel Sachs och Johan Ihrfeldt, som fick stoppa sina börsplaner för vindkraftsaktören O2.

Ny Nordenchef för McCann. Telenors marknadsdirektör Anne Årneby blir ny Nordenchef för reklamkoncernen McCann. Det är en position som Michael Storåkers därmed lämnar. Han kommer dock vara kvar inom McCann som landschef och styrelseordförande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev