Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tung förlust för Skånskan

Publicerad: 22 Januari 2010, 15:01

Skånska Dagbladet gjorde en förlust på 85 miljoner kronor i fjol, trots 65 miljoner i presstöd. Samtidigt sparkades 55 personer, var fjärde anställd.


Ämnen i artikeln:

Thomas GrahlSkånska Dagbladet

Thomas Grahl är vd på Skånska Dagbladet. Foto: Eva-Lisa Svensson

Få tidningar har gjort så stora förändringar på kort tid som Skånska Dagbladet: slagit ihop Skånskan, Norra Skåne och Laholms tidning i ett bolag, sparkat var fjärde, gjort om layout, bytt tryckeri och startat egen söndagstidning.

Åtgärderna var nödvändiga efter år av förluster som täckts av ett frikostigt presstöd. Under annonskris och inför hotet om reducerat stöd krävdes krafttag. Därför blir fjolårets förlust den största någonsin:
– Jag har inte räknat riktigt klart, säger nye vd Thomas Grahl. Men det blir högst 85 miljoner i förlust. Därav är 65 miljoner strukturkostnader.

Skånska Dagbladet har under snart 40 presstödsår kunnat samla på sig en betydande förmögenhet som placerats i aktier, fastigheter och värdepapper. Därför klarar tidningen en jätteförlust.
– Vi hade vid årsskiftet 145 miljoner i placeringar och obelånade fastigheter i Malmö och Hässleholm värda omkring 130 miljoner, säger Thomas Grahl.
– I år budgeterar vi för en vinst på något tiotal miljoner. Vi får behålla presstödet på 62 miljoner året ut. Om det sedan sänks till 43 miljoner från 2011 som regeringen föreslagit i sitt svar till EU-kommissionen får vi ta höjd för det när det inträffar. Det kommer att bli fortsatta omställningar, vi är inställda på ett tufft och svettigt år.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.