söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Turkiska klinikers reklam i sociala medier pekas ut som drivkraft till utländska rumpoperationer

Publicerad: 23 augusti 2022, 09:39

Turkiska kliniker riktar annonser mot svenska kvinnor. Foto: BraunS/Getty Images.

Brazilian Butt Lift – eller rumplyft – har seglat upp som en populär skönhetsoperation. Nu pekas sociala medier ut som drivkraften till att unga svenska kvinnor åker utomlands och genomför det potentiellt dödliga ingreppet.

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingNyheterInfluencerInfluencers

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det är i P1 Dokumentärs ”Operationsresorna – rumpförstoring i Turkiet” som svenska kvinnor vittnar om sociala mediers roll i beslutet att åka utomlands för att genomföra rumpförändringen.

– Turkiet är så känt för att de gör så mycket reklam. Det är därför vi valde att göra operationen just här, vi har sett bilder med resultat. Kolla på dagens Instagramtjejer – man mår dåligt över hur man själv ser ut. Förut var de här operationerna inte lika kända. Då tänkte man inte på det. Men i dagsläget får man dåligt självförtroende när man ser så mycket operationer i sociala medier, säger en person som omnämns som ”Sanna” i dokumentären. 

Hon ska tillsammans med en väninna resa till kliniken ”Skönhet by Esra”, som marknadsför sig tungt på Instagram. En av klinikens svenska patienter dog efter en rumpförstoring 2020. Just rumplyft är en av världens farligaste skönhetsoperationer – en av 3000 dör till följd av ingreppet.

Idealet med stor rumpa har fått stor spridning i sociala medier de senaste åren. Kim Kardashian är ansiktet utåt för detta ideal – men hävdar själv att hon inte gjort en operation. Artisten Cardi B är en av de kändisar som erkänt att hon har genomfört en Brazilian Butt Lift. Flera influencers har varit öppna med operationen, och följarna har kunnat följa hela processen – från beslutstagande till läkning. Vissa har spridit rabattkoder för ingrepp.

Varje dag i tre års tid har ”Sanna” och hennes vän har tittat på bilder på rumpoperationer på Instagram.

– Man ser ju perfektion. Man ser ju det man vill ha (...) Man vill ju bli omtyckt och att andra ska tycka att man ser bra ut. Det låter helt sjukt när jag säger det men det är vad sociala medier gör, säger ”Sanna” till P1.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev