Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TV4-profil pekas ut för sexuella trakasserier

Publicerad: 19 oktober 2017, 05:46

Foto: Andreas Elgstrand

Krismöte på TV4 efter att profil pekats ut för sexuella trakasserier, den utpekade Aftonbladet-profilen tar timeout under internutredningen och Kim Wall kan få pris. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooFacebookAftonbladetKim WallÅsa SjöbergTV4

TV4-profil pekas ut efter #metoo-kampanjen – cheferna kallas hem till krismöte
Under gårdagskvällen kunde Expressen berätta att en manlig tv-profil på TV4 pekas ut för att sprida sexuella trakassierier samt homofobiska och rasistiska skämt kring sig. Flera TV4-anställda har klivit fram och pekat ut profilen och menar samtidigt att problemen pågått under flera år, utan att ledningen agerat ordentligt.

– Det är många led av chefer som vet precis hur han beter sig, och låter honom komma undan med det för att han är så viktig för varumärket, berättar en tidigare kollega.

Anklagelserna har fått TV4-cheferna att sammankalla ett krismöte. Innehållsdirektör Åsa Sjöberg berättar att man vidtagit åtgärder efter att liknande anklagelser dök upp mot mannen 2015, något som enligt henne ska ha lett till stora förbättringar.

Bland sponsorerna till programmet, som enligt Dentsu Aegis Sverige är värt 1,5-2 miljoner kronor per avsnitt, finns varumärken som Volkswagen, Weber, Beckers och Ikea. Volkswagen berättar för TV4 att de tidigare inte haft kännedom om anklagelserna men att de nu kommer föra en dialog med produktionsbolaget Meter om samarbetet.

Utpekade Aftonbladet-profilen tar timeout
I spåren av Harvey Weinstein-skandalen har flera svenska medieprofiler i sociala medier pekats ut som sexualförbrytare. Igår kunde Resumé avslöja att Aftonbladet tillsatt en internutredning för att komma till botten med våldtäktsanklagelserna som riktas mot en av deras medarbetare. Nu tar medarbetaren paus från tidningen tills fallet är utrett. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén  bloggade under gårdagskvällen om ärendet.

"Till de kvinnor som fört fram anklagelser mot vår medarbetare vill jag säga: Tro inte att vi misstror er. Vi har hört vad ni sagt och vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen." skriver Olsson Olsén.

Hon berättar även att tidningen ännu inte har tillräckligt starka skäl att publicera namn samt att Aftonbladet har en nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.

"Under det senaste dygnet har fler uppgifter och nya anklagelser cirkulerat i sociala medier. Det gör att det inte längre handlar om det enskilda fallet från 2006. Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott.", skriver Olsson Olsén vidare.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz har även berättat att kvinnan som trädde fram med våldtäktsanklagelserna kontaktat henne och att hon nu kommer leta vägar för att återigen ta upp fallet.

Kim Wall kan få Prix Europa-priset
Den svenska journalisten Kim Wall kan få ta emot priset Prix Europa efter sin död tidigare i år. Prix Europa har sedan 1987 delat ut priset "Outstanding Achievement Award" till årets bästa europeiska journalist, det rapporterar Expressen/Kvällsposten.

I sin motivering till Walls nominering skriver juryn: "En karriär som visar prov på oförtröttlig nyfikenhet, kreativitet och rättskänsla".

Ytterligare svenskar som är nominerade till priset är Ylva Mårtens på Sveriges radio och frilansjournalisten Dan Josefsson.

Totalt genomslag för YouTube bland yngre
Under dagen kommer Internetstiftelsen i Sverige (IIS) att presentera sin årliga undersökning "Svenskarna och Internet". För första gången visar rapporten nu att vissa digitala tjänster har en fullständig penetration inom vissa målgrupper kan Breakit rapportera. 100 procent av 12- till 25-åringarna uppger att de någon gång använder YouTube och bland 16- till 25-åringar använder alla chatt-tjänster och lyssnar på musik via nätet.

– Det är intressant att vi börjar se det vi kallar hundraprocentsnivåer. Den typen av siffror har vi inte sett förut att det finns tjänster som når alla inom en viss åldersgrupp, säger Måns Jonasson, digital strateg på IIS till TT.

Enligt IIS är unga mer källkritiska till saker de läser på internet i jämförelse med vuxna. Hälften av Sveriges befolkning betalar idag för musik på internet och nästan lika många för streamad film. Fyra av fem svenskar använder sociala medier.

Stabil kvartalsrapport från MTG – MTGx sämre än väntat

Under morgonen levererade MTG sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Omsättningen landade på 4,28 miljarder kronor med ett resultat på 257 miljoner kronor. MTGx, dotterbolaget för nya affärsområden, omsatte 798 miljoner kronr med ett rörelseresultat på minus 38 miljoner kronor.

Facebook: Ryska agenter använde Messenger för att störa det amerikanska presidentvalet
Facebook Messenger-chefen David Marcus berättade under gårdagskvällen att ryska agenter använde sig av Messenger-chatten i arbetet med att störa det amerikanska valet. Facebook tittar på 470 misstänkta konton/sidor och enligt Marcus ska ett fåtal av dem använt sig av funktionen för att kommunicera till andra. Det är ännu oklart i vilken utsträckning ryska agenter försökte påverka det amerikanska valet genom sociala plattformar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.