Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Twitter börjar varna för makthavare som kränker plattformens regler

Publicerad: 28 juni 2019, 05:30

Den flitiga twittraren Donald Trump kan komma att påverkas av Twitters nya varningsfunktion.

Foto: Flickr / Wikimedia commons

Twitter lanserar en varningsfunktion för makthavare som bryter mot plattformens regler, SVT anmäls till Granskningsnämnden för Josefin Nilsson-dokumentären och chefsdesignern bakom några av Apples mest ikoniska produkter lämnar.


Ämnen i artikeln:

TwitterGranskningsnämndenSVTGoogleApplePepsiIphoneDonald Trump

Twitter inför en varningsfunktion för inlägg som skrivs av makthavare som bryter mot plattformens regler vad gäller till exempel kränkande innehåll. Det meddelade bolaget i ett blogginlägg under torsdagskvällen svensk tid. Regeln kommer gälla för politiker och andra makthavare som har fler än 100.000 följare och som har ett verifierat konto.

Twitter har under åren fått kritik för att bolaget låter vissa inlägg som bevisligen bryter mot plattformens regler, från exempelvis president Donald Trump, ligga kvar på plattformen. I blogginlägget förklarar Twitter att man tidigare har låtit visst innehåll ligga kvar trots att de brutit mot reglerna, eftersom det har ansetts ha stort allmänintresse. Varningstexten som nu införs syftar till att förtydliga när så är fallet, och kommer lyda:

”Twitters regler när det gäller kränkande beteende gäller den här tweeten. Men, Twitter har bedömt att det kan vara i allmänhetens intresse att den här tweeten också i fortsättningen ska kunna läsas.”

Många medier lyfter nu hur den nya varningsfunktionen kan komma att påverka Donald Trumps twittrande. Den amerikanska presidenten gick nyligen ut och hävdade att han anser att USA bör stämma plattformsjättarna Facebook och Google, då han menar att de båda bolagen har någonting emot politiskt konservativa. Samtidigt riktade han en känga till Twitter som han menar ska ha försvårat möjligheten att följa hans @realDonaldTrump-konto – ett konto som har 61,4 miljoner följare. Twitter själva säger att fejkföljare har rensats bort från kändiskonton.

Vita Huset har ännu inte kommenterat Twitters nya varningsfunktion.

SVT anmäls till Granskingsnämnden för Josefin Nilsson-dokumentären
SVT:s uppmärksammade dokumentär om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson skildrade bland annat hur den skådespelare som hon under nittiotalet hade ett förhållande med dömdes för hot och misshandel mot henne. Dokumentären fick frågan om våld i nära relationer att segla högt upp på samhällsagendan och gav upphov till uppropet #brinnförjosefin.

Nu har skådespelaren vänt sig till advokater och väljer att anmäla SVT till Granskningnämnden. Det berättar han själv i en debattartikel i Aftonbladet.

”I egenskap av public serviceföretag har SVT ett stort publicistiskt ansvar. I deras sändningstillstånd står det att de ska vara opartiska och sakliga. SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären” skriver skådespelaren i debattartikeln.

Han berättar även om hur han personligen påverkats av dokumentären:

"Drevet har resulterat i mängder av hatbrev, mejl, sms och röstmeddelanden med hot om hur jag ska stympas, styckas, kastreras, slaktas, att min hals och huvud ska skäras av, och att människor ska prickskjuta eller misshandla mig om jag lämnar min bostad. Detta har jag sedan programmet visades mottagit nära nog dagligen".

Ansvarig utgivare för dokumentären, Martin Vårdstedt, säger till Kulturnyheterna att han inväntar Granskningsnämndens bedömning.

– Vi vill inte förekomma den här prövningen utan vi väntar på att se hur de bedömer det här fallet. Vi vill inte gå in på det mer än så. Vi tar självklart avstånd från hot och hat. Ingen är ju namngiven i filmen, den handlar om Josefin Nilsson och hennes liv. Det är hennes berättelse.

LÄS MER: "#brinnförjosefin driver intresse för Hassen Khemiris kampanjnovell"

Chefsdesignern bakom iPhone lämnar Apple
Efter flera årtionden hos Apple lämnar chefsdesignern Jony Ive techjätten för att istället starta ett eget bolag – med Apple som en av de viktigaste kunderna. Det skriver Adage. Jony Ive är den som ligger bakom designen för några av techjättens mest ikoniska produkter, bland annat iPhone.

"Jony är en unik figur i designvärlden och han roll i Apples pånyttfödelse kan inte överskattas, från 1998 års banbrytande iMac till iPhone till de enastående ambitionerna i Apple Park", säger Apples vd Tim Cook i ett uttalande.

Han berättar även att Apple kommer få fortsätta att dra nytta av Jony Ives talang genom att jobba direkt med honom på "exklusiva projekt". Jony Ive kommer ersättas av Apples befintliga designers.

Google Maps börjar varna för överfulla bussar
Google rullar ut en ny funktion i Google Maps för iPhone och Android som kunna hjälpa dig att planera din resa i kollektivtrafiken. Det berättade bolaget i ett blogginlägg under torsdagskvällen. Funktionen ska till exempel kunna meddela dig om en viss buss är försenad eller väldigt full med folk. Till att börja med kommer uppdateringen rullas ut över 200 utvalda städer världen över.

Pepsi går i bräschen – testar att dumpa plasten
Vårt stora användande av plast lyfts allt mer fram som ett problem för både miljö och klimat. Nu planerar läskjätten Pepsi att börja sälja vatten under varumärket Aquafina i aluminiumburkar istället för i plast, med ambitionen att dra ned på sitt användande. Det skriver Adage. Pepsi kommer börja med att testa aluminiumburkarna under nästa år på utvalda platser i USA. Om experimentet visar sig framgångsrikt kan det innebära att Pepsi blir ett av de största bolagen i världen att välja bort plast.

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.