Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

UD varnar svenska turister: Tänk på vad du skriver på Facebook

Publicerad: 16 september 2016, 06:23

2007 dömdes en schweizare till 10 års fängelse för att ha sprejat över ett porträtt av Thailands kung.

Brittiska turister har fängslats efter Facebook-inlägg. Därför varnar nu UD svenska turister.


Resande britter har fängslats efter inlägg de postat på sociala medier. Därför råder nu det svenska utrikesdepartement svenska turister att tänka på vad de skriver på sina Facebook-sidor, det skriver DN.

– Det är som att stå på ett torg med en megafon och skrika ut sitt budskap, men detta budskap kan få betydligt mer spridning. Och konsekvenserna blir desamma som om du stod på torget i landet du befinner dig i, säger Patric Nilsson kommunikatör på UD till tidningen.

Han exemplifierar med att det i Thailand är förbjudet att kritisera kungafamiljen och att det i Egypten är olagligt att vara öppet homosexuell.

Enligt DN har inte UD något ärende med en svensk turist där det gått illa på grund av inlägg på sociala medier. Inte heller de stora researrangörerna som DN har pratat med känner till några fall.

Brittiska UD gick nyligen ut med en rekommendation att inte skriva negativa saker på sociala medier om företag och personer i Dubai eller andra emirat i Förenade arabemiraten. Det är nämligen olagligt där.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.