Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ukrainske copywritern jobbar vidare när kriget rasar: ”Vill betala mer skatt och donera mer till mitt land”

Publicerad: 18 mars 2022, 10:42

Foto: RASPUTINVIKTOR /IG

Dmytro Mamontov är ensam kvar i Ukraina efter att ha skickat sin fru och barn till Polen. Han stannar i landet tills kriget är över. Det här är hans berättelse.


Ämnen i artikeln:

Ukrainakriget

Jag heter Dmytro. Jag är en senior kreativ copywriter från Ukraina och det här är min historia.

Innan kriget började bodde jag med min fru, två döttrar och en katt i en liten stad som heter Kotsiubynske, en förort till Kiev (7 minuters resa med pendeltåget till närmaste tunnelbanestation). Den ligger i en tallskog mellan den ukrainska huvudstaden och den lilla staden Irpin, som förvandlades till ett massivt slagfält och som nästan är helt förstörd nu.

Från och med nu är vårt liv nu uppdelat i två kapitel: före den 24 februari och efter. Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte såg kriget komma – det låg i luften. Allt detta börjar nu likna en hemsk blodig dokusåpa när till och med förberedelserna för attackerna dokumenterades.

När kriget bröt ut var vi på besök hos våra släktingar – mamman och systern till min fru, som bor med sina barn och en man i västra Ukraina, i en stad som heter Rivne. Vi hörde om de första raketattackerna mot flygplatser i olika städer vid fyratiden på morgonen.

För närvarande arbetar jag för en liten dynamisk startup som heter Lemon.io. Vi är en marknadsplats som matchar programvaruutvecklare från central- och östeuropa (inklusive Ukraina, förstås) med USA- och EU-stationerade startups och teknikföretag.

Hela teamet arbetar på distans – vi har inget fysiskt kontor sedan Covid-19. Så när kriget bröt ut fortsatte de flesta av våra teammedlemmar  att arbeta hemifrån, med skillnaden att nästan alla flyttade till västra delen av landet.

Flera av mina kolleger tjänstgör i Försvarsmakten nu; vi andra försöker hjälpa så mycket vi kan. Vårt företag fortsätter att supporta de som försvarar vårt land i de väpnade styrkorna med pengar, all vinst under de senaste och kommande månaderna donerar vår vd till kampen mot fienden.

Stödet från våra partners och vanliga människor runtom i världen är överväldigande, och det inspirerar oss mycket! Vi kommer vinna; det finns inget annat sätt.

Men det finaste att se är hur ukrainare agerar tillsammans nu. Det påminner mig starkt om den berömda Revolution of Dignity (Maidan-revolutionen reds.anm.) på Maidan-torget i Kiev, när alla står för alla. Alla försöker hjälpa till. Genom volontärarbete, att donera pengar, hjälpa flyktingar eller slåss i väpnade styrkor och territoriella enheter – vår nation fungerar som en kolossal mekanism!

Jag fortsätter att arbeta, donera så mycket pengar jag kan och stödja en lokal volontärgemenskap. Och återigen – folk är väldigt aktiva och vänliga här; ibland är det så många som är villiga att hjälpa till att vi saknar arbetsuppgifter till alla.

Jag stannar i min stad och kommer att vara kvar här tills kriget tar slut. Jag skickade både min fru och mina barn till Polen eftersom Rivne ligger ganska nära den vitryska gränsen, så det fanns hot om attacker därifrån. Men såvitt jag vet vägrade de vitryska väpnade styrkorna att delta i detta efter att de sett hur ryska inkräktare brann i sina stridsvagnar. Före kriget fick våra väpnade styrkor pansarvärnsvapen kallade NLAW, utvecklade av svenska SAAB, så tack för det. Vapnet är effektivt och har redan hjälpt våra styrkor att stoppa hundratals stridsvagnar.

Min plan är att fortsätta bistå som volontär och jobba vidare. Krig handlar inte bara om bomber och raketer; det är också kostsamt för landet. Så vår regering säger alla ska vara så effektiva som möjligt. Alla som kan arbeta, vara entreprenör, betala skatt och donera pengar borde fortsätta jobba. Men om situationen kräver min närvaro på slagfältet är jag redo att försvara mitt land med ett vapen i mina händer, precis som alla andra.

Detta är inte ett krig mellan två länder. Detta är ett krig om civilisationen, ett krig för frihet och värderingar. Vi känner hur världen stöder oss, och vi kommer definitivt att komma segrande ur detta mörker.

Trots att jag gör allt jag kan känner jag att jag inte gör tillräckligt. Så jag letar ständigt efter kreativa frilansprojekt på distans för att kunna tjäna mer pengar för att donera ännu mer till mitt land.

Dmytro Mamontov
Copywriter
Lemon.io

Ämnen i artikeln:

Ukrainakriget

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.