Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ulrika Goods boksommar: "Det mest självutlämnande jag läst"

Publicerad: 26 juli 2019, 09:59

Ulrika Good, copywriter, delar med sig av sina boktips.

Copywritern Ulrika Good om vilken bok som betytt mest för henne i karriären, sin författarcrush och en ärlig berättelse om alkoholism som inte lämnar henne oberörd.


Ämnen i artikeln:

CopywriterSommarBoktipsUlrika Good

En bok som betytt mycket för dig i karriären och varför den varit viktig?
– Kanske inte direkt betydande i karriären, men jag slukade Jan Cederquists “Reclown – 30 år i reklamens manege” en sommar för många år sedan. I första hand, naturligtvis, för att det är en gudabenådad skribent som skrivit, men också för att det var så befriande att läsa om min egen bransch ur ett så klokt och begåvat perspektiv. Det var inte så ofta jag dittills hade fått förknippa reklamvärlden med just orden “klokt” och ”begåvat”. Men jag önskar också att jag hade haft fler fackböcker i bagaget och en mer teoretisk marknadsföringsbakgrund att luta mig mot i början av min karriär. Två terminer kvällskurs på IHM:s copywriterlinjer ger inte riktigt den där tyngden som hade varit så skön att luta sig mot vid införsäljningar som ung och blyg reklamare. Någon slags examen hade kanske gjort att det inte hade behövt ta så förtvivlat många år att få in lite självsäkerhet i yrkesrollen.

En bok som betytt mycket för dig i privata livet och varför den varit viktig?
– Min första stora bokcrush (och kanske även författarcrush) var Klas Östergrens ”Gentlemen”. Det känns som om jag tillbringat många timmar i den lugubra våningen på Hornsgatan i sjuttiotalets Stockholm tack vare Östergrens språkhantering och berättarförmåga. Min respekt för Klas Östergren blev för övrigt inte direkt mindre när han lämnade sin stol i Svenska Akademien på det sätt han gjorde det. En semester för några år sedan läste jag en bok som jag inte kommer berätta vare sig titel eller författare på, men den var skriven av en person i den perifera bekantskapskretsen. Den var förskräckligt dålig. Men hen som ligger bakom den har skrivit på och gett ut en hel rad, förhållandevis populära romaner. Och har förmodligen blivit bättre för varje ny bok. Det ger näring åt min egen författardröm. Kan hen så kan eventuellt jag.

Vad läser du i sommar?
– Det är varken något rykande färskt eller originellt jag har att komma med, men jag är mitt inne i Caitlin Morans “Konsten att vara en kvinna”. Den är både något som inte direkt låter som en läsfest, nämligen en feministisk handbok, samt en bok som omnämns som “hysteriskt kul”, vilket brukar innebära att jag avskyr den. Trots detta är den helt fantastisk. Rolig på riktigt, smart och insiktsfull. Och apropå rolig, ganska nyligen har jag avslutat Rebecka Åhlunds “Jag som var så rolig att dricka vin med”. Kanske det mest självutlämnande och ärliga jag läst om alkoholism, vilket är fascinerande läsning på hög nivå. Och så var det en extra krydda att den utspelar sig i samma kvarter i London som min dotter bor i.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.