Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersökning visar: 41 procent av frilansare i produktionsbranschen saknar ekonomisk trygghet

Publicerad: 25 oktober 2021, 07:51

Michael Starck, grundare Qyre.

Enligt en undersökning av bolaget Qyre är många av frilansare i mediaproduktion nöjda med sitt jobb, och har klarat pandemiåret relativt bra. Men otrygghet, speciellt ekonomisk otrygghet, anges som den största nackdelen.


Ämnen i artikeln:

FrilansProduktionsbolag

Undersökningen visar att 45 procent av frilansare tycker att deras arbete påverkar deras välmående positivt, och 54 procent menar att det är variationen i uppdrag som är den största fördelen med frilansandet. 35 uppger möjligheten att styra sin egen tid som en stor fördel.

41 procent uppger att ekonomisk otrygghet är den största nackdelen med att frilansa, och 40 procent svarar att de mår dåligt mellan uppdrag. Enligt Michael Starck, grundare till Qyre, krävs det att man gör rekryteringsprocesserna tydligare.

– Den absolut största otryggheten känner man mellan uppdrag - kommer jag få ett till? I dag är det väldigt mycket baserat på vem man känner, vad man har för nätverk. Vi på Qyre tror väldigt starkt på att man ska bli rekryterad baserat på vad man kan, inte vem man känner, säger han. 

Bland annat skulle det kunna göras möjligt genom att etablera en yrkesnämnd, där man kan formalisera vilka kompetenser som finns och där man kan certifieras, vilket gör det tydligare för uppdragsgivare vad frilansaren faktiskt kan.

34 procent svarar att man vill ha stöd när det kommer till ekonomiska frågor. Hur jobbar Qyre med det?
– Vi tror att man måste utveckla kommunikation, spårbarhet och transperens i produktionen. Alltså eliminera ”han sa, hon sa” och viskningsleken. Därför har vi utvecklat top-down kommunikationsverktyg, anpassat till industrin, och vi jobbar med det ekonomiska flödet, säger han.

Som frilansare sköter man sin fakturering själv, och när ett produktionsbolag kontrakterar en antal frilansare kräver det mycket administrativt arbete.

– Har du 100 frilansare inkopplade till ett tv-projekt så är det 100 olika kundrelationer som ska göras, det tänker man kanske inte på, det blir ett stort administrativt arbete att hantera fakturor. Den knuten löste vi, för frilansare genom att skicka automatiska fakturor direkt efter avslutat uppdrag, och för produktionsbolagen genom ett samlat faktureringssystem. 

Michael Starck menar att den position som Qyre har, mitt emellan produktionsbolagen och frilansare, ger dem en unik förståelse för båda sidors perspektiv. Det är också det som har drivit dem till att göra enkätundersökningar.

– Ursprunget till den här enkäten är att vi inte hittade svar på frågorna. Vi har en bild av hur verkligheten ser ut, men vi kunde inte hitta bevis för den tesen. Därför tog vi saker i egna händer. 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

FrilansProduktionsbolag

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.