Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unilever satsar på syfte och hållbarhet – anklagas för att tappa greppet

Publicerad: 14 januari 2022, 12:54

Syfte eller vinst? Marknadsförare gnabbas över vad som bör prioriteras, efter ett öppet brev kritiserar Unilevers ”besatthet” kring syfte och hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

UnileverSyftesdrivet

Unilever måste sluta prioritera hållbarhetssiffror över grundbultarna i sin affär. Det skriver affärsmannen Terry Smith, som bland annat kontrollerar Fundsmith Equity Funds nästan 30 miljarder pund, i ett öppet brev. Ett exempel han tar upp är positioneringen av Hellmanns majonnäs som en viktig del av kampen mot svinn.

”Ett företag som känner att de måste definiera syftet med Hellmanns majonnäs har enligt min uppfattning helt klart tappat bort sig,” skriver han. ”Varumärket Hellmann's har funnits sedan 1913, så jag skulle gissa att konsumenterna har räknat ut dess syfte (spoiler alert - sallader och smörgåsar).”

Sedan 2009 har Unilever satsat på hållbarhet, något som backats av både den tidigare chefen Paul Polman och nuvarande Alan Jope. Nu rapporterar The Drum att branschen har delade åsikter: vissa ställer sig på Unilevers sida, medan andra håller med Terry Smith.

Bland andra Nilesha Chauvet, The Good Agency, menar att det är ett utdaterat tankesätt att sätta vinster mot hållbarhet. 

– Strategin har ökat investerarnas avkastning och haft en positiv inverkan på planeten. Det är ett typexempel på syfte: vinst, vinst, vinst, säger hon till The Drum.

En annan röst är Nikki Cunningham som är managing director på Curious. Hon menar att det inte är solklart vilken sida som vinner: det finns risker och undantag på båda sidor. 

– Att definiera varför Hellmanns majonnäs är rätt val över andra märken kommer attrahera vissa kunder, det är sant. Syfte är viktigt för att kunden ska lockas och förstå, men varumärken får inte glömma sitt grunderbjudande, säger hon.

Samtidigt är branding allt svårare i dag, och syftesdrivet kan vara ett sätt att underlätta processen.

Thomas Kolster, författare och marknadsföringsexpert, menar att Unilever riskerar att urvattna sitt varumärke genom att hoppa på trender och zick-zacka. Det kan dessutom alienera kunder, lägger han till.

– Måste vi känna klimatångest, eller hoppfullhet, när vi använder diskmedel? Eller ta ställning i jämställdhetsfrågor? Syfte blir snabbt ett ”do-good”-maraton, som stora varumärken aldrig vinner eftersom utmanare är mycket snabbare.

Grundaren av Joint, Richard Exon, säger till The Drum att om det stämmer att Unilevers syftesarbete görs av PR-skäl, så har Terry Smith rätt. Däremot tror han att det är bra för affären att göra bra saker, och att företag som jobbar syftesdrivet kommer vinna i det långa loppet.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

UnileverSyftesdrivet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.