fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unionen om kritiken mot slöjbilden

Publicerad: 5 mars 2019, 09:27

De tre bilderna som syns i Unionens digitala kanaler.

En bild på en kvinna i slöja som synts i Unionens digitala kanaler har väckt starka reaktioner i sociala medier. Nu kommenterar fackförbundet kritiken.

Ämnen i artikeln:

TwitterUnionenSocialdemokraternaModeraterna

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


De senaste dagarna har tre olika bilder med copyn "Kan du bli medlem?" synts i fackförbundet Unionens digitala kanaler. Bilderna syftar till att förmedla att Unionen finns till för alla tjänstemän i privat sektor. En av bilderna har väckt särskild uppmärksamhet, som föreställer en kvinna i lila slöja (ovan).

"Går in på twitter, ser 100-tals reaktioner om att vi i @unionen inte borde använt denna bild. Vi har en inkluderande organisationsidé om att vi organiserar ALLA tjänstemän (privat sektor) Det är vår intressegemenskap. Vill du göra skillnad på folk & folk så står du för nåt annat", skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder på Twitter i helgen.

Några dagar senare har bilden väckt tusentals reaktioner i sociala medier, varav många menar att Unionen inte borde ha använt en bild på en kvinna i slöja. Flera menar att Unionen genom att normalisera slöjan bidrar till kvinnoförtryck.

Bland de som reagerat finns moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, men även Faw Azzat, goodwill-ambassadör på riksorganisationen GAPF, som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

"Är det någon grej som gör att reklambyråer känner sig tvungna att använda sig av beslöjade kvinnor i reklamer? Jag förstår inte? Jag begär utträde ur Unionen nu. Tänker inte stödja normalisering av slöjan", skriver hon på Twitter.

Även Maria Hind Alias, regionpolitiker för Socialdemokraterna i Sörmland och ordförande för S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism, har reagerat på bilden och skriver på Twitter under måndagen att hon nu begär utträde ur Unionen.

Andra är mer positivt inställda till Unionens val att porträttera en kvinna i slöja i sin kommunikation.

"Bra att @Unionen tar strid för sina medlemmar, och framtida medlemmar, mot troll och bottar här på twitter. Viktigt att inte backa!", skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

Unionens förbundsordföranden Martin Linder har avböjt att kommentera reaktionerna på bilden till Resumé. Men Unionen har publicerat ett "förtydligande" på sin sajt apropå kritiken, där det bland annat står:

"Unionen är ett inkluderande förbund som välkomnar alla. Unionen tar inte ställning för eller emot någon specifik religion eller trosuppfattning. Vi vill förmedla att vi finns tillgängliga för alla tjänstemän inom privat sektor som vill vara med i ett fackförbund som dagligen arbetar för att förbättra och stärka medlemmarnas rättigheter på arbetsplatsen".

Kritiska reaktioner har i dagarna även väckts mot en skylt som välkomnar bilister till Gävle kommun, som visar en kvinnlig lärare klädd i slöja. Skylten vandaliserades så pass att den slutade fungera, vilket Gefle Dagblad rapporterade om.

Även en bild som Riksidrottsförbundet publicerade på sin sajt som visar en flicka i slöja som utövar skytte, har väckt kritik, bland annat från Svenska simförbundets ordföranden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev