Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppdrag granskning friades

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Janne Josefssons omdebatterade valstugereportage frias av Granskningsnämnden för radio och tv. - Yes, säger jag bara. Fy fan, vad bra!, jublar Janne Josefsson.


Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) friar Janne Josefsson och Uppdrag Gransknings omdebatterade valstugereportage. Totalt hade 92 personer anmält programmet, ett rekord i GRN:s långa historia.I beslutet skriver Granskningsnämnden att "program som undersöker huruvida de förtroendevaldas budskap överensstämmer med respektive partiprogram ligger väl i linje med SVT:s granskningsskyldighet". Inte heller det kritiserade bruket av dold kamera kritiseras av nämnden. Uppdrag Granskning hade, bland mycket annat, anmälts för partiskhet. Icke, svarade nämnden, som konstaterade att "?Uppdrag gransknings fokusering på Socialdemokraterna och Moderaterna inte i sig medförde att kravet på opartiskhet åsidosattes."Nämnden diskuterade däremot om de upprepade uppspelningarna av moderaternas uttalanden, varvade med partiets reklamfilm, uppfyllde kravet på opartiskhet. Nämndens samlade bedömning var dock att programmets upplägg inte var partiskt.Bara det faktum att GRN skulle granska programmet har gett upphov till en debatt om Granskningsnämndens vara eller icke vara. Sverige är ett av få länder i västvärlden som har en statligt tillsatt granskningsmyndighet med av regeringen utsedda ledamöter. Kritiken har riktats mot att partikamraterna till politikerna som visats i Uppdrag Granskning ska bedöma om programmet är partiskt. Många moderater hävdade till exempel efter katastrofvalet i höstas att Josefssons granskning var en bidragande orsak till partiets dåliga resultat. Den moderate riksdagsledamoten Mikael Odenberg (m) var skiljaktig till beslutet och ansåg att "det skeva urvalet av valstugor, den påtagliga fokuseringen på ett av de politiska partierna samt reporterns spekulativa uttalanden sammantaget medför att programmet strider mot kravet på opartiskhet".Janne Josefsson själv, som mottog Stora Journalistpriset för sin granskning, är idag överlycklig. Till TT säger han:- Yes, säger jag bara. Fy fan, vad bra!- Det känns fantastiskt bra. Vi är överlyckliga, men vi har suttit och våndats väldigt mycket. Motsatsen hade varit förödande för oss. Särskilt nu när så många har hoppat på oss för det vi gör. De hade fått vatten på sin kvarn, oavsett vilka grunder de hade fällt oss på.

Andreas Johansson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.