Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ursäkta röran fällt för nazistintervju

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

En enhällig Granskningsnämnd fällde i veckan TV 4:s utskällda Ursäkta röran (Vi bygger om).Bland fällningarna märks överträdelser mot respekt för privatlivet, mediets genomslagskraft och saklighet.


Kritikerstormen mot journalisterna Fredrik Wikingsson och Filip Hammars Ursäkta Röran vi bygger om var massiv efter vårens sändningar. Granskningsnämnden tog emot mängder av anmälningar och TV 4 drog öronen åt sig i stormen. Nu kommer efterspelet för satirprogrammet.Granskningsnämnden för Radio och tv (GRN) fäller programmet på tre punkter.Intervjun med Robinsondeltagaren Emma Andersson fälls för överträdelser mot den paragraf som heter respekt för privatlivet.Enligt nämnden måste "ett inslag som det nu aktuella, vars enda syfte var att avslöja någons bristande kunskaper på ett visst område, anses utgöra ett intrång i den berörda personens privatliv. Ett sådant intrång kunde i och för sig vara försvarbart om det handlade om en offentlig person och de avslöjade kunskapsbristerna var av betydelse för allmänhetens förtroende för personen ifråga."Förvisso ansåg nämnden att Emma Andersson är en offentlig person, men man fann inte kopplingen mellan kunskaper om Andra världskriget och henne som underhållningsartist.Vidare fälls inslaget om tärningspelarna där okända män i Sturegallerian blev tagna på snoppen.Granskningsnämnden ansåg "att inslaget uppmuntrade till och gav legitimitet åt handlingar av detta slag. Inslaget stred därför mot bestämmelsen om hänsyn till mediets genomslagskraft."Ett inslag där programledarna påstod att medlemmar i Livets ord får lära sig att utvecklingsstörning är Guds straff anmäldes av livets ord. Nämnden konstaterar att detta inte är sakligt.Det inslag där en av programledarna är utklädd till Frälsningssoldat vid en golfbana i de norra delarna av Stockholm anmäldes av Frälsningsarmén. Det inslaget fälldes inte.

Andreas Johansson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.