Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

USA:s justitiedepartement godkänner bokjätte

Publicerad: 15 februari 2013, 08:24

Penguin och Random House ett steg närmare sammanslagning. Nya bolaget kommer att stå för en tredjedel av den globala bokmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Amazon

USA:s justitiedepartement har gett grönt ljus åt sammanslagningen av bokförlagen Random House och Penguin. Justitiedepartementet har inga synpunkter på att de två förlagen går ihop.

Genom sammanslagningen kommer världens största bokförlag att bildas. Marknaden är svår överblicka, men bedömmare gör gällande att bolaget kommer att ha 30 procent av bokmarknaden globalt.

Det är nu ett år sedan som Pearsom, som äger Penguin, och Bertelsmann, som äger Random House, gick ut med att de hade för avsikt att slå samman de båda förlagen till ett gigantiskt bolag. Framför allt som ett sätt att bli starkar mot webbokhandeln Amazon, vars aggressiva prissättning pressar utgivarbranschen.

Bertelsmann kommar att vara huvudägare med 53 procent av aktierna och Pearson minoritetsägare med resterande 47 procent.


Det nya bolaget kommer att heta Penguin Random House och ha nästan 10 000 anställda i 20 länder.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Amazon

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.