Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utställningen Ecce Homo får nytt liv i Pride-kampanj

Publicerad: 28 juli 2017, 12:54

Foto: River / Elisabeth Olsson Wallin

Inför nästa veckas Pride-festival återaktualiserar konstnären Elisabeth Olsson Wallin i en ny kampanj en klassisk bild från hennes uppmärksammade Ecce Homo-utställning.


Ämnen i artikeln:

RiverStockholm Pride

När Elisabeth Olsson Wallin 1998 presenterade sin utställning Ecce Homo väckte hon enorm uppmärksamhet och fick utstå hård kritik från olika religiösa samfund. I utställningen tolkade Olsson Wallin en rad bibliska händelser ur ett modernt perspektiv och använde sig av flertalet modeller från HBTQ-communityt. Bland annat användes transpersoner som modeller i hennes tolkning av Nattvarden då Jesus enligt bibeln ofta åt med de utstötta.

Inför årets Pridefestival, den 20:e i ordningen, har Olsson Wallin i samarbete med Stockholm Pride och River valt att skänka nytt liv till en av bilderna från Ecce Homo. Genom bilden vill konstnären visa på hur det våld som slår mot den som står för en icke-normativ sexualitet ser ut.

– Ibland tror personer utanför communityt att Stockholm Pride är en enda lång glittrig parad men den här veckan är en festival med ett stort allvar, som i högsta grad är aktuellt idag. Vi som står bakom Stockholm Pride känner en skyldighet att ta plats och driva utvecklingen för dem som inte kan, för dem som av hot och förföljelse tvingas förneka sin identitet, säger Haydar Adelson, ordförande Stockholm Pride.

Bilderna är tänkt att påminna om det förtryck som fortfarande råder mot HBTQ-communityt i stora delar av världen. Tidigare i år mördades en mängd homosexuella män i Tjetjenien och Donald Trump aviserade i veckan att han inte längre accepterar transexuella i den amerikanska armén.

– Det är frestande att fokusera på hur långt vi har kommit sedan jag först gjorde bilderna till Ecce Homo. Men det viktiga är inte hur långt vi har gått, utan hur långt vi har kvar. Frihet är aldrig självklar, den måste försvaras, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

RiverStockholm Pride

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.