Nyheter
VA-chef nätmobbad av egna redaktionen
Publicerad: 14 april 2010, 13:45
Veckans Affärers chef för VA Kvinna, Camilla Wagner, nätmobbades med sexistiska inlägg. Hon bad tekniker om hjälp att spåra påhoppen och fann mobbarna – på sin egen redaktion. Chefredaktör Anna Körnung reagerade resolut och läxade upp mobbarna: – Ingen ska behöva bli utsatt för det här på sin arbetsplats. Vi ska ha nolltolerans mot sådant.
truefalse
Camilla Wagner
På den internationella kvinnodagen listar Veckans Affärer näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Det är VA:s äldsta och mest uppmärksammade event. Idén kopierades från tidskriften Fortune av chefredaktör Mats Edman redan 1997.
Tanken är att lyfta fram framgångsrika kvinnor och bidra till ökad jämställdhet inom näringslivet. Eventet och profilen som jämställdhetens förkämpe är en viktig del av VA:s varumärke. Chefen Camilla Wagner har egen blogg under avdelningen VA Kvinna på nätet.
Med kvinnosatsningen har inte varit oomstridd genom åren. Såväl tidigare chefredaktörer som medarbetare har argumenterat för att tona ner eventet eller lägga ner satsningen. Men Pontus Schultz insåg potentialen och satsade under sina tre år som chefredaktör ytterligare på eventet och kvinnofrågorna. Anna Körnung har fortsatt satsningen sedan hon tillträdde i fjol.
Men alla på VA:s redaktion är inte lika förtjusta över satsningen på jämställdhet. I början av året ökade mängden negativa, sexistiska och nedsättande kommentarer på VA Kvinna. Debatt om jämställdhet, könsroller och kvinnors kompetens förekommer alltid på sajten, men nu ökade de negativa inläggen kraftigt.
Många handlade om att Camilla Wagner hade helt fel i sina resonemang, var en usel skribent och att kvinnor över huvud taget inte är kompetenta. Andra handlade om att VA var töntiga som drev kvinnofrågan till mer direkta påhopp om att en debattör ”duschat ihop med ekonomichefen”.
Camilla Wagner beslöt att undersöka om det gick att spåra inläggen. De tekniska konsulterna visade henne hur lätt det faktiskt är: varje kommentar kan via sitt ip-nummer spåras till servern som den har skickats från. I vissa interna nätverk döps dessutom varje dator som är ansluten till servern, men så är det inte på Bonnier Tidskrifter. I stället kan nätverkets loggning avslöja varje dators trafik mot en viss sajt. Det var fullt möjligt i fallet Veckans Affärer. Däremot har trafiken från en dator inget bevisvärde, eftersom vem som helst med tillgång till lokalen kan ha använt tangentbordet.
Camilla Wagner blev beklämd när hon fann att en stor del av mobbningen kom från Bonnier Tidskrifter och den egna redaktionen.
– Jag blev ledsen och kände mig motarbetad. Jag vet att alla inte tycker som jag, men jag trodde att vi hade ett klimat som tillät en öppen debatt.
– Jag berättade det för min chef, eftersom jag i mina artiklar uppmanar andra att alltid ta upp sådana frågor. Vi diskuterade problemet på några redaktionsmöten och nu anser jag att det är utagerat. Det var kanske ett symtom på en redaktion som behövde prata.
Enligt Resumés källor har VA:s chefredaktör Anna Körnung haft ”enskilda samtal” med några av tidningens manliga medarbetare, en fråga som hon inte vill gå in på:
– Vi har diskuterat problemet både på redaktionsmöten och i mindre sammanhang.
– Jag är tillräckligt naiv för att tro att folk beter sig bra kolleger emellan. Man ska kunna ge varandra kritik och ändå gå ut och äta lunch ihop.
Anna Körnung tycker att man ska ha starka skäl för att ge sig in och granska medarbetares trafik från datorerna:
– Det är inget man gör för skojs skull eller regelmässigt. Men jag såg allvarligt på frågan och tycker att vi hade goda skäl. Ingen ska behöva bli utsatt för något sådant på sin arbetsplats. Här vill jag ha nolltolerans mot nätmobbning.
Nu har VA ändrat sina rutiner för kommentarer så att deltagarna måste lämna en mejladress. Kommenterandet har minskat kraftigt.
– Om det här hade fortsatt hade vi spårat ännu mer. Jag är förvånad över att fler inte tänker på risken att bli spårade.