Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

VA startar etikarbete efter Resumés avslöjande

Publicerad: 25 mars 2008, 15:52

Veckans Affärer startar ett etikarbete efter Resumés avslöjande av analytikern David Zaudys skalbolagsaffärer: – Jag frågar läsarna om vi ska redovisa våra innehav öppet i tidningen, säger chefredaktör Pontus Schultz.


Pontus Schultz. Foto: Lisa Åberg

Resumé avslöjade veckan före påsk att Veckan Affärers analytiker David Zaudy smugit undan 26 miljoner kronor från beskattning genom en skalbolagsaffär via sina egna bolag på Malta. Han ertappades när Skatteverket granskade en skalbolagshärva kring företaget LSA Finance och upptaxerades med drygt tio miljoner kronor. Han har meddelat sin avsikt att ”överklaga ärendet till högsta instans”.

Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz kände inte till skalbolagsupplägget och beklagar David Zaudys affärer:

Läs mer:

- VA:s börsproffs fast i skalbolagshärva

- Zaudy: Skatteverkets siffror är fel

– Det  var olyckligt att jag inte kände till det, det ska inte kunna hända här på VA. Därför sätter jag igång ett grundläggande etikarbete och inbjuder till en dialog med läsarna. I morgon kommer jag att redovisa David Zaudys affärer, förklara våra regler och fråga läsarna om de anser att vi ska redovisa våra innehav och uppdrag öppet i tidningen.

I dag tillämpar VA samma regler som övriga affärstidningar: De anställda förväntas redovisa innehav och förtroendeuppdrag för ansvarige utgivaren. De ska rapportera förändringar och följa vissa tidsgränser för handel med papper som de bevakar.

– Vi ska också ta en intern debatt om etikfrågan, säger Pontus Schultz. Vi bör fundera på om det är en konkurrensfördel att redovisa allt öppet? Analyslandskapet har förändrats och det är hård konkurrens. Om vi ska granska andra är vår trovärdighet den främsta konkurrensfaktorn.

– Det var faktiskt vi på tidningen Vision som genom att granska kollegornas innehav en gång drev fram de regler som affärstidningarna i dag tillämpar, säger han.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.