Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

VA vann dubbelt

Publicerad: 22 oktober 2008, 19:55

Sveriges Tidskrifter delade på onsdagkvällen ut Tidskriftspriset för 15:e året.
Årets stora vinnare blev Veckans Affärer som prisades både för tidning och sajt.


ÅRETS TIDSKRIFT - FACKPRESS UNDER 50 000 EXEMPLAR
Vinnare: Veckans Affärer
 Juryns motivering: "En tidskrift i tiden som på ett effektfullt och nytt sätt utvecklat både själva tidningen och sitt varumärke. Med nya okonventionella, kommersiella och samhällstillvända grepp, har tidskriften med sina kringaktiviteter blivit ett viktigt inslag i den aktuella debatten, inte bara när det gäller veckans affärer. Vinnare är – Veckans Affärer."

ÅRETS TIDSKRIFT - FACKPRESS ÖVER 50 000 EXEMPLAR
Vinnare: Turist
Juryns motivering: "En medlemstidning som på ett nytt och modernt sätt hävdar sig i medielandskapet. Med spännande infallsvinklar, välskrivna artiklar, en slagkraftig bildjournalistik och välgjord layout fångar den sina läsare. Vinnare är – Turist."

ÅRETS TIDSKRIFT - POPULÄRPRESS UNDER 50 000 EXEMPLAR
Vinnare: Utemagasinet
Juryns motivering: "En tidning som passionerat brinner för sin målgrupp. Ett entusiastmagasin som på ett tilltalande sätt tar tillvara sina läsares starka intresse och känslor för sitt område. Och detta i en tid när det är inne att vara ute! Vinnare är – Utemagasinet."

ÅRETS TIDSKRIFT - POPULÄRPRESS ÖVER 50 000 EXEMPLAR
Vinnare: Allers
Juryns motivering: "En modernisering och anpassning till dagens målgrupp, tillsammans med hög och bestående kvalitet, gör att tidningen hela tiden hittar nya generationer läsare. Den står över alla nya kortvariga trender. Med säker känsla för vad över en halv miljon läsare vill ha varje vecka, har detta välkända varumärke blivit symbolen för en bra och bred veckotidning. Vinnare är – Allers."

ÅRETS NYA TIDSKRIFT
Vinnare: Eco Queen
Juryns motivering: "Formen, bredden och kvalitén överraskar i detta målinriktade magasin som behandlar det "rätta", oavsett om det är hus eller ansiktskräm, och gör det med de modernaste och bästa verktygen. Attraktivt och välgjort kan det locka oss att leva gott och miljömedvetet – Eco Queen!"

ÅRETS TIDSKRIFT - NYA MEDIER
Vinnare: VA.se (Veckans Affärer)
Juryns motivering: "Det här är bra. Besökarna inbjuds till delaktighet i en djungel av svårbegripliga frågor. Vinnaren använder klassiska metoder för kommentarer och interaktion med redaktionen, men tar samtidigt också nya grepp som etikettering av allt innehåll och framför allt personalisering. Ett uppdaterat index utifrån etiketterna hjälper användaren att skapa en snabb överblick av sajten.
Lägg därtill en tajt, snygg, välredigerad och ändamålsenlig form och juryn kan inte annat än instämma med vinnaren som själv påstår sig vara Sveriges modernaste tidskriftssajt – VA.se."

ÅRETS MARKNADSFÖRINGSPRIS
Vinnare: Chic
Juryns motivering: "I en välfylld hylla har denna tidning lyckats etablera sig på ett imponerande sätt. Idén om hur man klär sig är inte unik, men sällan har vi sett hur idén tagits om hand så väl i alla mediekanaler. Ingen kanal är glömd, inte ens butikspersonalen. Chic har förtjänat sina höga försäljningssiffror!"

ÅRETS JOURNALIST
Salka Hallström Bornold
, Plaza Magazine
Juryns motivering: "Väl påläst och påtagligt välformulerad skildrar pristagaren ett av samtidens stora ämnen, som ingen undkommer och alla har en åsikt om. Med en säker penna och stor passion granskar Årets Journalist både den eleganta ytan och de djupa stråken. Vinnare 2008 av utmärkelsen Årets Journalist är Salka Hallström Bornold, Plaza Magazine.

ÅRETS KRÖNIKÖR
Thomas Engström
, Fokus
Juryns motivering: Till Årets Krönikör utses en skribent som ständigt lyckas ta upp det alla redan talar om och säga något som vi aldrig hört förut. Träffsäker, stilsäker och självsäker: Thomas Engström, Fokus."

ÅRETS AD
Niklas Wendt, King Magazine
Juryns motivering: "För en form som är genomförd fullt ut och är en väl sammanhållen helhet. För en ny form som använder den gamla formen som ett avstamp snarare än som en begränsning. För en form med pondus och självsäkerhet som delar drag med tidningens önskeläsare: stilsäker och medveten. Och man får väl säga att det är på tiden att priset går till Niklas Wendt. King!"

ÅRETS MEDIEROOKIE
Anton Gustavsson
, Novell
Juryns motivering: "Årets Medierookie saknar rädsla för allvaret och stora format. Genom att sätta berättandet framför sitt ego har Årets Medierookie förnyat en igendammad genre. Vi ser fram emot fortsättningen på Anton Gustavssons livs Novell."

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT
Frizon, Vimmerby Gymnasium
Juryns motivering: "Från minsta annons till innehållet i det hela är detta en tidning om och för skolvärlden. Den sprudlar av delaktighet och engagemang, gemenskap och
ansvarstagande. Med en positiv och öppen känsla i både innehåll och form, är vinnaren en riktig tidskrift och en riktig skoltidskrift. Vinnaren av utmärkelsen Årets Skoltidskrift är Frizon."

ÅRETS MEDIERÅDGIVARE
John Goliats
– Mindshare
Vinnaren utses genom en omröstning bland Sveriges Tidskrifters medlemmar.

TIDSKRIFTSAKADEMINS STORA PRIS
Anne Ramberg, generalsekreterare Advokatsamfundet
Juryns motivering: "Tidskriftsakademins Stora Pris har för 2008 tilldelats Anne Ramberg för att hon målmedvetet och konsekvent har stridit för det fria ordet – det må handla om meddelarfrihet, tryckfrihet eller mediernas integritet."

Tidskriftsakademin delar sedan 2006 ut årligt pris till en extern person eller organisation som särskilt förtjänstfullt verkat för att synliggöra tidskrifternas roll och betydelse i det svenska samhället.

INTERNATIONELLA TIDSKRIFTSSTIPENDIET
Helena Björck
Sveriges Tidskrifters och Journalistförbundets internationella stipendium 2008 går till en kvinna som arbetar som tidskriftsjournalist i en mansdominerad genre och som vi i juryn tror kommer att förvalta sitt stipendium genom att bredda sportjournalistiken.
Helena Björck medarbetar på tidskriften Svensk Idrott och är nyhetsredaktör på Riksidrottsförbundets webbplats. Hon får nu 30 000 kronor för att studera utbytet mellan svenska och sydafrikanska idrottsföreningar med fokus på fotboll och simning barn och ungdomar. Hon har också för avsikt att studera situationen när det gäller hiv och aids.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.