Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vad innebär lönepott?

Publicerad: 5 maj 2015, 06:53

Fråga: Jag ska in på utvecklings- och lönesamtal och har fått veta att allas löneförhöjningar kommer från en lönepott. Vad betyder det? Hur stor är den?

Signatur Modo


Svar: I löneavtal är det ofta angivet med en procentsats hur mycket lönernas ska öka. Den summa som finns att fördela beräknas genom att procentsaten multipliceras med summan av de anställdas fasta kontanta lön. Alla som omfattas av löneförhandlingen, dvs medlemmaran i det fackförbund som tecknat lönavtalet, bidrar till lönepotten. Beräkningen av löneökningsutrymmet storlek säger inget om hur stora de individuella löneökningarna ska vara. Alla centrala löneavtal medger att lönepotten kan vara större än vad som anges i avtalet - dock inte lägre. Det finns även löneavtal utan lönepott och då måste man på företagsnivå bestämma vilka löneökningar som företaget ha råd med. Potten fördelas individuellt, vilket innebär att några får en större del av potten och andra mindre.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.